BiH
647

Nazif Mujić odbio platu od 700 KM i krenuo u potragu za boljim poslom

Piše: D. Brkić
Nazif Mujić (Foto: Klix.ba)
Nazif Mujić (Foto: Klix.ba)
Poslije dva mjeseca priprema, nakon što su ispoštovane zakonske procedure o zasnivanju radnog odnosa, Nazif Mujić, najbolji glumac 63. Berlinalea, odlučio je da napusti posao u tuzlanskoj Pannonici.

Podsjetimo, on je trebao biti kulturni animator u vrijeme ljetne sezone, a van sezone trebao je raditi kao portir.

U razgovoru sa Mujićem saznali smo kako je u potrazi za novim poslom te da je dobio obećanje načelnika Općine Lukavac Dževada Mujkića o zaposlenju u komunalnom preduzeću Rad. Mujić ističe kako su na radnom mjestu u Tuzli u platu od oko 700 KM bili uračunati putni troškovi i topli obrok, a da mu je radna knjižica kod kuće i da njegova porodica nema zdravstveno osiguranje.

"Vidjet ću šta i kako dalje. Ja sam izračunao koliko mi ostaje kada sve poplaćam i odlučio sam da tražim drugi posao", kaže Mujić.

Direktor JKP Panonnica Maid Porobić vijest o Nazifovom odlasku saznao je od novinara.

"Zaista smo iznenađeni njegovom odlukom, jer u protekla dva mjeseca nijednom riječju nije nagovijestio da je nezadovoljan uslovima. Morali smo ići preko Federalnog fonda za zapošljavanje Roma. Konkurs je objavljen 7. juna, a Mujić bi od 1. jula bio osiguran. Morali smo ispoštovati takvu proceduru i to smo mu rekli. S obzirom na njegovu stručnu spremu, dobio je platu od 700 KM, a kod nas bi radio preko cijele godine, s tim da bi poslije dvije godine dobio stalno zaposlenje. Međutim, on je odlučio da nas napusti i da traži bolji posao. Iskreno, žao mi je što se sve ovako završilo, jer smo uložili dosta napora i željeli smo pomoći Nazifu Mujiću i njegovoj porodici. Njemu, bez obzira na sve, želimo svako dobro i da pronađe bolji posao ako je u mogućnosti", rekao je Porobić.

Mujić je neposredno nakon povratka iz Berlina izjavio kako se nijednog posla ne plaši. U Općini Tuzla sa njim su organizovali sastanak, a on je objeručke prihvatio posao u Panonnici. Međutim, nakon pripremnog perioda i otvaranja ljetne sezone, odnosno kada se od njega tražilo poštivanje radnog vremena, Mujić je odlučio da napusti posao i potraži drugu šansu.