Anders Fogh Rasmussen
0

'NATO mora znati da BiH može djelovati kao jedan entitet'

FENA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Generalni sekretar NATO-a Andres Fogh Rasmussen izjavio je, govoreći o težnjama Bosne i Hercegovine ka članstvu u Alijansi, da političko rukovodstvo države "mora da učini više da provede potrebne reforme" i da NATO "mora da zna da BiH može da djeluje kao jedan entitet".

U "dugoročnoj viziji" država zapadnog Balkana integriranih u euroatlanske strukture nalazi se i Srbija, tvrdi Rasmussen.

"Mnogo bih volio da vidim napredak u odnosima između Srbije i NATO-a, kazao je Rasmussen u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi".

"Naravno, razumijem delikatnost problema, uzimajući u obzir skoriju historiju. Međutim, smatram da je budućnost Srbije u euroatalnskim strukturama, u NATO-u i EU. Srbija je integrirani dio Evrope", ocijenio je on.

Generalni sekretar NATO-a smatra da su druge države regiona "veoma nestrpljive" da postanu članice Alijanse, te da Srbiji "nije u interesu" da se izoluje od ostatka regiona.

Rasmussen je kazao da je prerano govoriti o datumu članstva Crne Gore u NATO-u i ocijenio da je "sada najvažnije koncentrisati se na konkretan napredak u reformama crnogorskog društva".

"Od Crne Gore veoma zavisi brzina kojom će napredovati. Ne mogu da vam dam raspored, ali jasan savjet je da se držite plana reformi i osigurate da se reforme provode što je brže moguće", poručio je generalni sekretar NATO-a.