Predsjednica Slovenije
39

Nataša Pirc Musar se zahvalila Bosni i Hercegovini na pruženoj pomoći: Cijenimo svu podršku

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se u pismu upućenom predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću zahvalila državi BiH na pruženoj pomoći nakon što su Sloveniju pogodile razarajuće poplave.

Nataša Pirc Musar je u ime državljanki i državljana Republike Slivenije i u svoje lično ime zahvalila za svu podršku i izraze solidarnosti koje je Slovenija dobila iz Bosne i Hercegovine prilikom uništavajućih poplava u Sloveniji, koje su odnijele više života i mnogo ljudi ostavile bez krova nad glavom.

"Poplave su u našoj državi izazvale ogromnu štetu, koje u njenoj novijoj historiji još nije bilo. Njihove posljedice trenutno su nemjerljive, ali možemo vidjeti nezamislive slike opustošenih pogođenih područja. Sve češće i sve veće prirodne katastrofe nas upozoravaju na veliki značaj međusobne pomoći i solidarnosti. Veoma sam sretna što vidim koliko zemalja cijeni ove vrijednosti i koliko ih se odazvalo našoj molbi za pomoć. Dozvolite mi da Vam se još jednom zahvalim za svu podršku, koju u ovim teškim vremenima za Sloveniju izuzetno cijenimo", poručila je ona.

Podjećamo, Poplave koje su pogodile Sloveniju početkom augusta proglašene su najgorom prirodnom katastrofom od sticanja nezavisnosti. Dvije trećine zemlje je devastirano, mnogi su izgubili svoje domove, a šest osoba je izgubilo život.