Zbog neisplaćene plaće
0

Nastavnici srednjih škola i fakulteta u KS najavili štrajk

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Adnan Džindo, Faruk Bešlić, Suvada Katić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nastavnici i profesori srednjih škola i fakulteta u Kantonu Sarajevo još nisu dobili januarsku plaću iako su je, prema kolektivnom ugovoru, trebali dobiti 5. februara. Predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH smatraju ovo nedopustivim.

"Nije nama krivo kada nema novca pa ne dobije niko, pa ni mi. Ali nedopustivo je da su svi budžetski korisnici dobili plaću, a mi nismo. Ovim putem upućujemo protest Vladi KS, premijeru Suadu Zeljkoviću, ministru finansija KS Muhamedu Kozadri i ministru obrazovanja KS Damiru Marjanoviću, koje smatramo odgovornim za ovo stanje", rekao je predsjednik Sindikata Faruk Bešlić.

Iz Sindikata kažu kako ovo shvataju kao kaznu, jer su tražili svoja prava i tužili svog poslodavca. Poručuju da sindikat postoji kako bi štitio prava uposlenika te da se ne boje nijedne vlade. Također, traže od Vlade da nađu krivce i pokrenu tužbe jer su nanijeli štetu budžetu i poreskim obveznicima.

"Ako ovako nastave imat će štrajkove. Dužnost poslodavca je da svima na vrijeme isplati plaće. Vlada Kantona mora donijeti odluku da svi dobijamo plaću isti dan, jer na ovaj način oni nas pokušavaju posvađati između sebe. Ako ova vlada nije sposobna da osigura 930 maraka, onda ne treba ni biti vlada", istaknuo je Bešlić.

Ukoliko do 5. marta uposlenicima srednjih škola, fakulteta i institucija kulture ne budu uplaćene plaće, iz sindikata ističu da će stupiti u štrajk upozorenja 6. marta od 12.00 do 12.30 sati u prostorijama ustanova.

"Kolektivni ugovor nije švedski sto pa da uzimate i ispunjavate šta hoćete. Govorio sam ministrima da posude novac i da ga vrate od naših plaća, ali oni neće da čuju. Ukoliko ne izmire obaveze prema nama do 15. marta onda ćemo organizirati protestna okupljanja pred vladom i ministarstvima", poručio je Bešlić.

U Sindikatu se nadaju da će ih Vlada shvatiti i pozvati na razgovor kako bi riješili ovaj problem.

"Možemo imati i bijeli štrajk, ali opet bi ispaštali učenici, a to ne želimo", istakao je Bešlić te dodao da će, ukoliko Vlada izmiri obaveze, odsutati od štrajka, ali ne i borbe za svoja prava.