BiH
0

Nastavljeno angažovanje OS BiH na gašenju požara na području Bosanskog Grahova

Klix.ba
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Nastavljeno je angažovanje Oružanih snaga BiH na gašenju požara na području općine Bosansko Grahovo, a u Bileći pripadnici OS BiH nakon uspješne akcije ostaju u pripravnosti

Više od 30 pripadnika OS BiH 1. pješadijskog bataljona/ 4. pješadijske brigade iz Livna sa ostalim pripadnicima civilnih struktura su i danas nastavili angažovanje u operaciji gašenja požara području općine Bosansko Grahovo.

"Angažovanje pripadnika OS BiH traje od jučer jer požar nije lokalizovan zbog ekstremno visokih temperatura i jakog vjetra koje su zahvatile cijelo područje Bosne, a posebno Hercegovine. Važno je istaći da su svi pripadnici OS BiH, kao i pripadnici civilnih struktura koji učestvuju u ovoj operaciji bezbjedni i da se ista uspješno realizuje na terenu", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Planirano je da se u popodnevnim satima angažuje i helikopter OS BiH koji će nakon izvršenog izviđanja ugroženog područja i procjene situacije biti eventualno angažovan kao podrška snagama na terenu.

Za očekivati je da će se zajedničkom akcijom OS i civilnih struktura na aktivnim požarištima ovaj požar uspjeti lokalizovati do kraja dana.

"Nakon kasno sinoć uspješno realizovane operacije gašenja požara na području općine Bileća pripadnici 2. pješadijskog bataljona/ 4. pješadijske brigade su u toku noći 21 / 22. jula povučeni u kasarnu Bilećki borci u Bileći. Trenutno se u kasarni nalazi dežurna pješadijska jedinica koja je u stanju pripravnosti za eventualno angažovanje u skladu sa zahtjevima i ukazanim potrebama. Helikopter Mi-8 u području općine Bileća djelovao je jučer nakon 18:00 sati i u sedam naleta izbacio oko 17.000 litara vode", istaknuto je iz Ministarstva odbrane BiH.

Dodaju da je ovim još jednom uspješno demonstrirana sposobnost OS BiH za brzo, blagovremeno i efikasno reagovanje i pružanje pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu.

"OS BiH se nalaze u stalnoj gotovosti da se po zahtjevu civilnih organa vlasti i stanovništva svim raspoloživim snagama i sredstvima, u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i sposobnosti, budu angažovane na pružanju pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u reagovanju na ovakve i slične krizne i vanredne situacije tamo gdje to bude neophodno", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.