BiH
115

Nastavljaju se pregovori SDA i SBiH, u četvrtak moguće potpisivanje koalicionog dogovora

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Razgovori o ulasku Stranke za BiH u vlast na nivou FBiH mogli bi biti nastavljeni u srijedu ili četvrtak, potvrđeno je za Klix.ba.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, kaže za Klix.ba kako je iz SDA dobio poziv da se u četvrtak sastane s Bakirom Izetbegovićem te da se nakon tog sastanka ozvaniči ulazak Stranke za BiH u koaliciju.

No, prema Jerlagićevom mišljenju, mnoge stvari još nisu definirane te je zatražio da se prije tog sastanka i ozvaničenja koalicije održi još jedan sastanak na nivou delegacija SDA i Stranke za BiH.

"Nama je SDA ponudila jedan dokument koji je usaglašavan još u novembru prošle godine s prvobitnim koalicionim partnerima. Mi želimo prvo razgovarati o principima i usaglasiti ih, a potom i o samim pozicijama. Tek nakon toga možemo ići na potpisivanje sporazuma o koaliciji", kaže Jerlagić za Klix.ba.

Jučer je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio da bi uskoro mogla biti formirana parlamentarna većina koju bi podržale, pored SDA i HDZ-a BiH, i neke manje stranke.

Jerlagić ipak dodaje da pregovori nisu okončani i da je ostvareno vrlo malo kontakata između Stranke za BiH s jedne i SDA i HDZ-a BiH s druge strane.

"Osim onog sastanka od prije mjesec i po mi i nismo imali neke intenzivnije kontakte", kaže Jerlagić.

On dodaje da je prema SDA uputio na razmatranje i ideju o osnivanju "EU–BiH fonda za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine". Suština ove ideje koju su prije nekoliko mjeseci promovirali Pokret za Tuzlu i Krug 99 jeste stavljanje državne imovine u funkciju. Jerlagić smatra da je nedavna presuda Suda BiH, prema kojoj se entitetima nalaže da državnu imovinu knjiže na BiH, samo podstrek da se ova ideja dodatno razmotri.

Što se tiče pozicija koje očekuje za Stranku za BiH, Jerlagić kaže da su primarni principi, a da mu je svejedno koja ministarstva, od četiri koja sada drži DF, će dobiti njegova stranka.