Sluač "Gras i Centrotrans"
0

Nastavlja se kontrola rješenja o privremenoj zabrani linijskog prijevoza

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove 19. aprila zaprimila je zahtjev od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za vršenje inspekcijskog nadzora na okolnosti obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika na kantonalnim autobuskim linijama Dobrinja - Vijećnica i Hrasnica - Vijećnica od "Centrotrans-eurolinesa".

Istog dana zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora podnio je i Sindikat KJKP "Gras" Sarajevo, kao i "Centrotrans-eurolines" d.o.o. Sarajevo, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kantonalni saobraćajni inspektori su s namjerom da izvrše uvid u dokumentaciju koja je predmetom inspekcijskog nadzora 20. aprila pokušali obaviti inspekcijski nadzor u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, no u tome nisu uspjeli jer službena osoba kod koje se nalazi dokumentacija (dozvole za prijevoz, redovi vožnje i sl.) nije bila prisutna.

Saobraćajni inspektori su, osim rada na terenu, izvršili nadzor i u sjedištu obiju firmi, te na osnovu konstatovanog stanja i utvrđenih nedostataka, koji su se odnosili na nepostojanje registrovanog i odobrenog reda vožnje, 22. aprila donijeli rješenja kojima se privremeno zabranjuje obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika za oba prijevoznika. Privremena zabrana odnosi se na kantonalne autobuske linije Dobrinja - Vijećnica, Hrasnica - Vijećnica i Ilidža - Hrasnica.

Prije uručenja rješenja ostavljena je mogućnost Ministarstvu saobraćaja KS da sa prijevoznicima, cijeneći prvenstveno interese i potrebe građana, u skladu sa zakonskim propisima postignu dogovor oko određivanja autobuskih linija.

S obzirom na to da dogovor nije postignut, prijevoznicima su 26. aprila uručena rješenja nadležne inspekcije. Dan poslije, 27. aprila, inspektori su sačinili plan kontrole postupanja po izdatim rješenjima. Planirano je da se kontrole vrše na polaznim i završnim stanicima, a ostvarena je i saradnja s predstavnicima MUP-a KS i izvršene su potrebne pripreme ako se ukaže potreba za prinudnim isključenjem vozila.

U postupku kontrole izdatih rješenja utvrđeno je da je "Grasu" 27. aprila (dan poslije uručenja rješenja) od Ministarstva saobraćaja KS odobren i registrovan red vožnje za dvije linije, i to Dobrinja - Vijećnica i Ilidža -Hrasnica, čime su otklonjeni nedostaci navedeni u rješenju saobraćajnog inspektora.

Inspekcijskom kontrolom izvršenom 28. aprila utvrđeno je da je prijevoznik „Centrotrans-eurlines“ postupio po rješenju i obustavio prijevoz na navednim linijama.

Osim navedenih autobuskih linija, saobraćajni inspektori su, postupajući po zahtjevu firme „Centrotrans-eurolines“, izvršili kontrolu obavljanja javnog linijskog prijevoza prijevoznika “Gras“ na još 8 linija (ukupno 10), i u momentu inspekcijskog nadzora konstatovali iste nedostatke, odnosno nepostajanje registrovanog i odobrenog reda vožnje od nadležnog organa, to jest Ministarstva saobraćaja KS.

Na osnovu konstatovanog stanja donesena su rješenja o privremenoj zabrani obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika “Grasa“ na autobuskim linijama: Sutjeska - Vogošća, Ilidža - Sokolovići, Sutjeska - Ilijaš - Lješevo, Ilidža - Tarčin - Vukovići, Ilidža - Rakovica - Kobiljača, Nedžarići - Dobrinja, Ilidža - Hadžići - Drozgometova i Sutjeska - Donja Vogošća.

Saobraćajni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nastavit će s vršenjem inspekcijskog nadzora koji se odnosi na kontrolu izvršenja rješenja te poduzeti sve mjere predviđene zakonskim propisima u oblasti cestovnog saobraćaja.