Miroslav Lajčak
0

Nastaviti ispunjavanje obaveza iz Platforme za djelovanje

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak pozvao je danas tri bh. premijera da nastave ispunjavanje obaveza koje su preuzeli Platformom za djelovanje, koju su usvojili u oktobru prošle godine, te implementiraju ekonomske reforme koje će brzo donijeti velike koristi građanima BiH.

Ove reforme obuhvataju i donošenje trgovinskih zakona za cijelu zemlju i uspostavljanje modernog sistema bankarske supervizije na državnom nivou. Obje ove reforme su uvjeti iz Evropskog partnerstva.

Lajčak je na međunarodnoj konferenciji danas u Sarajevu ustvrdio da se stvarni i brzi pomaci mogu načiniti u procesu integracije u EU i u rješavanju društvenih i ekonomskih izazova koji utiču na svakodnevni život građana u BiH, ako se ne dozvoli da razgovori o političkim izazovima, koji su preostali nakon rata, “iscrpe svu energiju iz političkog i zakonodavnog procesa”.

Kako je saopćeno iz OHR/EUSR, on je kazao da se političke, društvene i ekonomske reforme miješaju u područja u kojima postoje duboko ukorijenjene podjele, čime se usporava napredak na svim poljima.

"Okolnosti nas stalno podsjećaju da je BiH pod utjecajem moćnih centrifugalnih sila", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU učesnicima Crans Montana foruma.

Te sile su, kako je kazao, naročito moćne kada političari podliježu iskušenju da umjesto nade iskazuju strah, a "ljudi zaboravljaju da je sila zamaha ka prosperitetu i demokraciji u Evropi mnogo snažnija".

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da se, uprkos stalnim političkim krizama i neujednačenim pomacima u borbi protiv siromaštva i korupcije, BiH kreće u pravcu u kojem njeni građani žele.

Istaknuo je kako je ovo “dobra vijest za susjede BiH u regionu, za Evropsku uniju i iznad svega dobra vijest za građane ove zemlje”.