"Baboizacija Federacije"
10

Naša stranka: U Banovićima je prepisan scenarij iz Velike Kladuše

A. Ku.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
O dešavanjima u Banovićima oglasili su se iz Naše stranke iz koje su poručili da korijen takvog ponašanja vide u Velikoj Kladuši i njenom načelniku Fikretu Avdiću.

"Naša stranka je upozoravala da će ponašanje načelnika Velike Kladuše postati matrica po kojoj će raditi načelnici i gradonačelnici drugih općina i gradova ako nadležne institucije ne reagiraju brzo i efikasno. Danas smo svjedočili da se to dešava u Banovićima", naveli su iz Naše stranke.

Podsjetili su da je 15 vijećnika formiralo većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša još krajem januara ove godine i da općinski načelnik još uvijek blokira rad ovog predstavničkog tijela.

"Danas imamo gotovo identičnu situaciju u općini Banovići, gdje načelnik zabranjuje novoformiranoj većini ulazak u zgradu Općine, korištenje pečata Općinskog vijeća i objavljivanje odluka Općinskog vijeća u Službenom glasniku Općine Banovići. Kako smo i rekli, matrica po kojoj se radi u Banovićima prepisana je iz Velike Kladuše. I tamo je općinski načelnik prvo izuzeo pečat Općinskog vijeća, zatim zabranjivao vijećnicima korištenje općinske vijećnice, a potom i zabranio objavljivanje odluka u Službenom glasniku", navode u saopćenju za javnost iz Naše stranke.

Dodaju da iako je Općinsko vijeće Velike Kladuše podnijelo krivične prijave protiv odgovornih lica, kao i apelaciju ustavnom sudu zbog nezakonito proglašenog budžeta od strane načelnika, nadležne institucije još uvijek nisu okončale ovaj proces.

"U Banovićima imamo pokušaj načelnika da na isti način spriječi novu većinu da konzumira svoje demokratsko pravo i da zaštiti svoju poziciju, što bi mu i moglo poći za rukom ako i u ovom slučaju nadležne institucije ne reagiraju punih sedam mjeseci. U oba slučaja radi se o autokratama koji ne silaze s vlasti svojevoljno, te otimaju državu i ruše ustavni poredak da bi zaštitili svoju poziciju", kažu iz Naše stranke.

Na kraju navode da je zbog važnosti zaštite demokratije i vladavine prava ključno da ovakvi slučajevi imaju prioritet i da ih pravosuđe rješava brzo i efikasno.

"U suprotnom ćemo imati bezvlašće ili samovlašće u brojnim lokalnim zajednicama: nijedan načelnik neće moći biti opozvan, budžete će donositi pojedinci umjesto predstavničkih organa, pravosnažne će postajati samo one odluke koje se načelnicima sviđaju", zaključili su iz Naše stranke.