BiH
183

Naša stranka protiv rebalansa budžeta KS: Predložene izmjene su kozmetičke, a ne suštinske

Klix.ba
Na današnjoj sjednici Skupštine KS, zastupnici Naše stranke glasat će protiv Nacrta izmjene i dopune Budžeta KS za 2015. godinu, a svoju odluku obrazlažu time da su izmjene kozmetičke, te da nisu u skladu sa obećanjima premijera Konakovića koje je iznio u svom ekspozeu.

''Kada je Skupština KS 31. marta, pod pritiskom isteka odluke o privremenom finansiranju, trebala da usvoji budžet koji je kreirala stara vlada, premijer Konaković je kazao kako taj budžet nije odraz politika koje će provoditi nova vlada, te je obećavao radikalne promjene u rebalansu. Sada, kad smo dobili rebalans budžeta, možemo vidjeti samo jedno – skoro pa isti onaj 'Kozadrin budžet' za koji je premijer Konaković rekao da ga ni on ne bi podržao. Za razliku od premijera, mi iz Naše stranke još uvijek se slažemo sa vlastitim stavovima, te nećemo ni ovaj put podržati taj budžet'', kazao je Predrag Kojović, šef Kluba zastupnika Naše stranke.

''Dodatni prihod koji je planiran ovim rebalansom nije realan, već je neutemeljena projekcija. Autor te projekcije je isti onaj koji iz godine u godinu netačno najavljuje privredni rast za skoro 3 posto, a u pismima MMF-u i drugim ozbiljnim kreditorima, priznaje da rast ne može biti veći od 0,5-0,7 posto. A i to pod idealnim političkim i ekonomskim okolnostima, kojih – zna svako ko prati političku situaciju u FBiH – neće biti'', dodao je Kojović.

''Tih upitnih, da ne kažem – fiktivnih 13 miliona raspoređeno je na sljedeći način. Milion za plaće i naknade sudova uključenih u procese ratnih zločina, a u projektu IPA. 2 miliona za plaće novih 130 policajaca. 2,5 miliona za plaće u sektoru obrazovanja da ne bi bili zakinuti kao prošle godine. Pola miliona na doprinose poslodavaca, jer porast broj plata o kojima sam govorio ranije automatski uzrokuje i porast ove stavke. I tako dalje. Nazvati navedeno 'rebalansom' znači ne biti ozbiljan u jednoj posve ozbiljnoj finansijskoj situaciji u KS-u'', pojasnio je.

''Umjesto da rebalans popuni nedostajuća mjesta u tužilaštvu, da pojača kapacitet inspekcija kojima nedostaje 70 ljudi, bez čega se ne mogu uzimati zaozbiljno najave o rješavanju problema korupcije, nova Vlada je nastavila provoditi iste one budžetske prakse koje su dovele Kanton u finansijsku dubiozu. Zašto nije smanjen broj zaposlenih u državnoj administraciji, zašto nije izvršena racionalizacija? Premijer je u ekspozeu najavio radikalne promjene. Jedino što od radikalnih promjena možemo vidjeti trenutno jesu drastične mjere štednje u osnovnom obrazovanju, što je po našem mišljenju moralo biti posljednja stvar’’, zaključio je Kojović.