Tom Countryman o BiH
0

Naredne generacije bi mogle biti još veći nacionalisti

SRNA
Tom Countryman (Foto: Glas Amerike)
Tom Countryman (Foto: Glas Amerike)
Tom Countryman, novi zamjenik američkog državnog sekretara za pitanja Euroazije pri State Departmentu, rekao je da rješenja najtežih problema u BiH moraju pronaći njeni lideri, koji će u tome imati aktivnu podršku SAD i EU.

Countryman je istakao da lideri u BiH ne mogu očekivati da će ispuniti dva osnovna cilja - pristupanje NATO savezu i ulazak u EU - bez donošenja teških odluka unutar same BiH. On nije izrazio optimizam po pitanju sposobnosti lidera u BiH da preduzmu korake koji su zemlji u ovom trenutku potrebni.

Na nedavnom panelu održanom u organizaciji Fonda ''German Marshall'', na kojem se govorilo o zemljama Balkana, Countryman je rekao da je Dejtonski sporazum uspio u svom najneposrednijem cilju, a to je okončanje borbi i stvaranje osnove za međuetničku saradnju i razumijevanje, javlja "Glas Amerike". 

"On (Dejton) je uspio u smislu da BiH sada ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te akcioni plan za pridruženje NATO savezu. Međutim, teško je za BiH da se pokrene sa tačke na kojoj se nalazi sada, bez obnovljene predanosti njenih lidera u svim oblastima i u svim etničkim grupama. To je ono što je državna sekretarka Hilari Klinton tokom nedavne posjete nastojala stimulisati, kako među liderima, tako i među narodom BiH'', rekao je Countryman. 

On je istakao da postoje velike zabrinutosti za duži vremenski period.

''Veća zabrinutost na duže staze je činjenica da obrazovni sistem još nije u potpunosti reformisan. BiH je 90-tih godina doživjela rat usprkos činjenici da su svi ljudi išli u školu zajedno. Danas, kada imate pripadnike etničkih zajednica koji ne idu u školu zajedno, imate istinski rizik da će sljedeća generacija biti još više nacionalistički orijentisana nego generacija koja je dovela do rata'', rekao je Countryman.

On je dodao da je Clintonova tokom nedavne posjete Srbiji naglasila da ta zemlja, kao i druge zemlje regiona, ima obavezu prema Haškom tribunalu da učini sve što može da bi pronašla, uhapsila i isporučila Tribunalu generala Ratka Mladića.