Burni lokalni izbori
89

Naprijed: Fejzić pomaže Grujičiću da dobije treći mandat u Srebrenici, pozivamo SDA da podrži Avdića

A. Ku.
Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed (Foto: Facebook)
Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed (Foto: Facebook)
Politička stranka Naprijed smatra da će kandidovanje Hamdije Fejzića kao nezavisnog kandidata za načelnika Općine Srebrenica pomoći aktuelnom načelniku Mladenu Grujičiću da produži mandat.
Pozvali su SDA da podrži nestranačkog kandidata Muhameda Avdića koji je kandidat stranke Naprijed, SDP-a i NiP-a.

Oni su kazali da izražavaju duboku zabrinutost zbog političkih dešavanja u Srebrenici.

"Nažalost, politički pregovori oko izbora zajedničkog kandidata za lokalne izbore u Srebrenici trajali su šest mjeseci, a rezultirali su razočaravajućim raspletom. Odluka samozvanog nezavisnog kandidata da izađe sa kandidaturom kao nezavisni kandidat, nakon što je prvobitno bio predložen od strane SDA, a nije podržan od ostalih stranaka, predstavlja narušavanje mogućnosti zajedničkog nastupa svih probosanskih stranaka", navode iz stranke Naprijed.

Takav korak, navode, umjesto jačanja zajedništva doprinosi fragmentaciji političkog života u Srebrenici i smanjuje šanse za postizanje konsenzusa koji je neophodan za željeni rezultat na predstojećim izborima.

"Godinama smo svjedoci političkih manevra samozvanog nezavisnog kandidata koji je koristio političke i druge pozicije isključivo u lične svrhe, zanemarujući moralne principe i interese povratnika. Njegova nedavna kandidatura za lokalne izbore samo je nastavak ovog trenda. Osim toga, postoji opravdana sumnja da ova kandidatura nije rezultat iskrenih političkih ambicija, već je dio možda veće, skrivene igre koja odgovara aktuelnom načelniku Mladenu Grujičiću. Takva manipulacija političkim procesom samo će donijeti veću štetu Bošnjacima u Srebrenici", ističu.

Dodaju da u toj igri ne žele učestvovati te da politička stranka Naprijed osuđuje ovakav pristup.

"Pozivamo SDA da preispita svoje stavove i podrži nestranačkog kandidata Muhameda Avdića. Muhamed Avdić je kandidat koji uživa podršku ne samo političke stranke Naprijed, već i Socijaldemokratske partije (SDP) i Naroda i pravde (NiP). Njegova kandidatura predstavlja šansu za sve nas da se ujedinimo oko zajedničkih ciljeva i da zajedno gradimo bolju budućnost Srebrenice", kažu.

Naprijed i dalje stoji na stanovištu da je Muhamed najkompetentniji kandidat te da cijeli život dijeli sudbinu Srebreničana, i nije dio nikakvog tala, što mu daje prednost u odnosu na sve ostale kandidate.