BiH
6.5k

"Naoružani" lopatama i dobrom voljom 500 studenata otišlo za Maglaj, Olovo, Zavidoviće...

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Iz Kampusa Univerziteta u Sarajevu jutros je krenula kolona od deset autobusa u kojima je više od 500 studenata Univerziteta u Sarajevu koji na ovaj način žele pomoći svim unesrećenim u poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu.

"Pohod u pomoć" naziv je akcije Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, koji je u saradnji sa Studentskim pohodima i prevoznikom Centrotrans, okupio studente kako bi dostavili pomoć hrani, odjeći, lijekovima i drugim sredstvima stanovnicima stradalih gradova, naselja i sela.

Studenti će pomoći u raščiščavanju terena, te u saradnji sa vojskom i civilnom zaštitom pomoći lokalnom stanovništvu.

Bit će raspoređeni na više lokacija, pa će tako grupa od 100 studenata krenuti prema Olovu, a 400 studenata prema Maglaju, Zavidovićima i Doboju. Svaki autobus će imati koordinatore i biti podijeljen u timove koji će imati svog vođu.

Predsjednik Studentskog parlamenta, koji koordinira ovom akcijom, Ahmed Nurković, rekao je da je jako ponosan na sve studente Univerziteta u Sarajevu i građane Sarajeva koji učestvuju u ovom pohodu, te se zahvalio na pomoći načelniku Opštine Stari Grad Ibrahimu Hadzibajriću koji je studentima obezbijedio lopate za ovu akciju, kao i Upravi Centrotransa koja je obezbijedila prevoz za studente.

“Ono što posebno moram naglasiti jeste da su svi studenti koji dolaze iz poplavljenih dijelova Bosne i Hercegovine u narednoj sedmici oslobođeni nastavnih i ispitnih obaveza i ovim putem se zahvaljujem Rektoru Univerziteta u Sarajevu i svim dekanima na razumijevanju i pomoći“, naglasio je Nurković

Studentski parlament uputio je zahtjev da se studenti oslobode svih ispitnih obaveza u narednom periodu, a zvanične informacije će biti objavljene u ponedjeljak.

Povratak studenata planiran je za večernje sate.