BiH
0

Nakon Sarajeva, Bandić ostaje i bez titule počasnog građanina Srebrenice?

Piše: J. H.
Milan Bandić u Sarajevu (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba)
Milan Bandić u Sarajevu (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas donijelo odluku o opozivu titule počasnog građanina glavnog grada Bosne i Hercegovine Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba, slično bi se sutra moglo desiti i u Srebrenici, čiji je Bandić, također, počasni građanin.

Kako portal Klix.ba saznaje, incijativa o oduzimanju titule počasnog građanina Srebrenice naći će se na sutrašnjoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica. Ovu informaciju potvrdio nam je i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

"Svako ima pravo na svoje mišljenje. Njegova vrijednost da bude građanin Srebrenice nije bila bazirana na politici nego na nekim djelima koje je Grad Zagreb učinio za Srebrenicu, ali direktno uplitanje i miješanje u već kompleksnu političku situaciju u BiH nije njegov zadatak. Zbog toga ćemo na sutrašnjoj sjednici Skupštine pokrenuti inicijativu o opozivu odluke o proglašenju njega kao počasnog građanina Srebrenice", kaže Duraković za Klix.ba.

Naš sagovornik dodaje da priča o trećem entitetu u BiH ne bi trebala biti tematika gradonačelnika Zagreba.

"Očigledno se vidi njegovo politikanstvo u cijeloj priči i takav čovjek ne može biti počasni građanin Srebrenice. Ovaj grad treba drugačije ljude koji će nositi titulu počasnog građanina. Mi ćemo definitivno slijediti primjer Sarajeva i vidjet ćemo kakve će sutra biti odluka Skupštine", kazao nam je Duraković.

Skupština opštine Srebrenica Bandića je proglasila počasnim građaninom 8. maja 2009. godine jednoglasnom odlukom. Duraković vjeruje da odluka o oduzimanju titule neće biti jednoglasna, ali da će imati dovoljnu većinu.

U cijelu priču uključila se Koordinacija udruga proizašlih iz dmovinskog rata HZ-HB koja je dala punu podršku Bandiću.