BiH
1.6k

Nakon saobraćajne nesreće kod Trnova: Preminula komandirka Oružanih snaga BiH Aldijana Ratković

Klix.ba
Foto: Dani
Foto: Dani
Nakon skoro sedam dana borbe za život preminula je komandirka Oružanih snaga BiH Aldijana Ratković koja je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 7. augusta na prevoju Rogoj kod Trnova.

"S velikom tugom, bolno ali vojnički hrabro, pozdravljamo se sa potporučnikom Aldijanom Ratković, našom sestrom po uniformi, komandirom, prijateljicom", saopćeno je iz Oružanih snaga BiH.

Aldijana Ratković bila je pripadnica Oružanih snaga BiH bila tek 30 mjeseci. Nakon završene Osnovne oficirske obuke, raspoređena je na dužnost komandira 3. voda 1. pješadijske čete 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade. Završila je više stručno-specijalističkih vojnih kurseva. Govorila je engleski i njemački jezik.

Iako je bila na početku svog vojnog puta, mnogo toga je ostavila iza sebe. Iz Oružanih snaga BiH ističu da je voljela da uči i pomaže drugima, te da je bila izuzetno odgovorna i profesionalna djevojka, kako navode "svima za primjer".

U ovim tužnim danima, kolega iz njene I klase oficira reče: "Bila je najbolja od nas. Svi smo željeli da se ponekad pokazujemo boljim i posebnijim nego što jesmo, svi osim Aldijane. Sjećam se da je sa strašću pričala kako s majkom plašti sijeno. Sjedio sam i slušao je. Nisam ništa rekao, ali me kupila za cijeli život. Zbog duboke iskrenosti i bez obruča savremenog modernog društva, bila je posebna".

"I danas i ubuduće ostat ćemo uz Aldijaninu porodicu, da je se sjećamo, poštujemo i živimo s njenim uvijek iskrenim osmijehom i nepresušnim optimizmom zbog kojeg smo se nadali da će dobiti i ovu pretešku bitku. Potporučnica Aldijana Ratković nije izgubila ovu bitku, ona je samo nastavila, vojnički, da korača dalje", saopćeno je iz Oružanih snaga BiH.

Dženaza-namaz će se klanjati 15.08.2016. u 17,00 sati ispred džamije u Goraždu, nakon čega će se u mjesnom mezarju Ratkovići obaviti ukop.

Podsjećamo, zbog jake kiše i klizave ceste Aldijanin brat je na prevoju Rogoj izgubio kontrolu nad vozilom. Prema riječima njihovih članova porodice, ishod je bio stravičan.

Automobil je završio pod šleperom, a četiri osobe su, u samo nekoliko sekundi, dovedene na rub smrti. Građani koji su se zatekli na mjestu nesreće pozvali su službu Hitne pomoći, kazavši uposlenicima da se radi o strašnoj saobraćajnoj nesreći. Uprkos tome, vozilo Hitne pomoći na mjesto nesreće stiglo je tek nakon sat i po.