BiH
12

Nakon odluke o smjeni komesara Ćosića: Dragan Međović podnio ostavku u Nezavisnom odboru

Klix.ba
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Advokat Dragan Međović podnio je ostavku na mjesto člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara nakon što je ovaj odbor podnio prijedlog za smjenu komesara Vahida Ćosića, potvrdio je Međović za naš portal.

Iako je prvobitno odbor jednoglasno odbio ovaj prijedlog, na sjednici održanoj prije dva dana sa pet glasova za i dva protiv donijeli su odluku da podnesu prijedlog o smjeni. Međović je svoju odluku poslao predsjedavajućoj Skupštine KS Ani Babić.

"Razlozi za ostavku su isti oni koji su me rukovodili da na 37. sjednici Nezavisnog odbora održanoj 16. novembra 2016. godine glasam protiv prijedloga odluke za smjenu policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS, a koje sam detaljno obrazložio na sjednici, a i u izdvojenom mišljenju na odluku Nezavisnog odbora", stoji u ostavci.

U izdvojenom mišljenju koje je Međović dostavio Skupštini KS navodi se da ga dokazi koje je prikupio NO nisu uvjerili da su ispunjene pretpostavke da policijski komesar ne provodi mjere nadzora nad Upravom policije ili mjere nadzora nad primjenom policijskih ovlasti" što stoji u članu 48. Zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić podnio je inicijativu za smjenu policijskog komesara 21.10. ove godine, nakon što je Vlada KS održala vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji na području KS.

Nezavisni odbor je na vlastitu inicijativu 12. oktobra ove godine poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti policijskog komesara MUP-a KS, te su u tom smislu prikupljene informacije od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e, Granične policije BiH, Obavještajno sigurnosne agencije BiH, FUP-a, Kantonalnog tužilaštva KS, Komisije za sigurnost Skupštine KS, premijera KS, ministra unutrašnjih poslova KS, policijskog komesara, Sektora za pravne, kadrovske, logističke poslove i edukaciju MUP-a KS, načelnika sektora uniformisane policije MUP-a KS i načelnika sektora kriminalističke policije MUP-a KS. U sedam od 13 institucija rečeno je da je policijski komesar sa tim subjektima ostvario krajnje korektnu i profesionalnu saradnju.

Prošle sedmice ostavku u Nezavisnom odboru je podnio i sudija Ustavnog suda FBiH Domin Malbašić.