BiH
326

Nakon neuspješne reanimacije dva narkomana: Sumnja se na pojavu nove droge u Sarajevu

Piše: L. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U sarajevskoj Hitnoj pomoći u posljednjih 15 dana zabilježene su dvije smrti dugogodišnjih narkomana, zbog čega direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić-Taljanović upozorava da je moguće kako se u gradu pojavila neka nova droga.

Iako u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nemaju nikakvih saznanja o tome, Softić-Taljanović ističe: "U posljednje dvije sedmice imali smo dva smrtna slučaja dugogodišnjih, nama poznatih narkomana koji dobro poznaju droge. Desilo se da su svi naši pokušaji reanimacije i davanja adekvatne terapije protiv narkotika, tzv. antidot, bili bezuspješni. U toku reanimacijskih pokušaja nismo dobili pozitivan odgovor i nepoznato nam je šta se s njima desilo".

Dodaje kako u Hitnoj pomoći gotovo svakodnevno imaju slučajeve u kojima se narkomani predoziraju i prestanu disati, no, budući da je kod predoziranja problem u blokadi centra za disanje, zdravstveni radnici to rješavaju standardnom terapijom i davanjem kisika.

"Međutim, u posljednjih deset dana se desilo da mjere koje smo poduzeli u skladu sa svjetskim standardima za reanimaciju kod predoziranja, nisu dale pozitivne rezultate", pojašnjava Softić-Taljanović i dodaje kako se dešava nešto neuobičajeno i treba vidjeti "šta je to ušlo u grad".

Dodaje da ljekari u Hitnoj najprije primijete kada nešto "odudara od svakodnevnice", ali da u ovom slučaju nisu institucija koja ima kompetencije da govori o kojoj je vrsti narkotika riječ.

Sličan se slučaj dogodio prije skoro tačno godinu dana, kada su u Hitnoj pomoći u Sarajevu zabilježena dva izuzetno teška slučaja reanimacije, također kod dugogodišnjih korisnika droga.

U Zavodu za bolesti ovisnosti KS objasnili su nam da ni oni nemaju ove informacije jer su ustanova koja ne zbrinjava pacijente intoksicirane alkoholom ili drogama, s obzirom da je to stanje opasno po život i iziskuje intenzivnu terapiju službi za urgentna stanja, a ne psihijatara.

"Naša ustanova preuzima pacijenta nakon akutnog poremećaja i uspostavljanja vitalnih parametara (puls, pritisak, respiracije, svijest...) te vrši procjenu tretmana poremećaja ili bolesti ovisnosti za duži ili kraći period, zavisno od stepena razvoja bolesti i motivacije osobe za liječenje", kazala je za Klix.ba direktorica ove ustanove, doc. dr. sci. med. Nermana Mehić-Basara, dodavši kako posljednjih deset dana nisu imali neuobičajene zahtjeve za tretman.

Policija ne posjeduje nikakve zvanične podatke o neuspjelim reanimacijama, niti podacima o toksikološkim vještačenjima kojim bi se utvrdio eventualni uzrok smrti usljed prekomjernog konzumiranja droge.

Za Klix.ba su komentarisali i navode o pojavi sintetičke marihuane, o kojoj se govorilo prošle godine, navodeći kako nakon provjera u Zavodu za bolesti ovisnosti KS, nisu rađeni skrining testovi osoba koje su imale znakove eventualnih predoziranja, niti su vršena odgovarajuća toksikološka vještačenja, tako da se navodi o postojanju sintetičke marihuane ne mogu potvrditi.