Diktatura u Africi
8

Nakon kontroverznih rezultata izbora uhapšen lider opozicije u Tanzaniji

I. P.
Freeman Mbowe (Foto: Screenshot)
Freeman Mbowe (Foto: Screenshot)
Freeman Mbowe, lider opozicije u Tanzaniji, uhapšen je danas uoči početka masovnih protesta u ovoj državi.

Razlog zašto su protesti pokrenuti je rezultati izbora za koje je opozicija ove države tvrdi kako su neregularni.

Uhapšeni Mbowe i ostali opozicioni lideri, zahtijevali su da se glasovi ponove prebroje i povodom toga u ponedjeljak su trebali podnijeti prijavu nacionalnoj izbornoj komisiji. U ponedjeljak u ponoć, Mbowe i drugi opozicionari uhapšeni su i smješteni u pritvor.

Zbog rezultata i situacije u Tanzaniji, oglasili su se Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija koje su izrazile zabrinutost zbog, kako su naveli, sistemskog remećenja demokratskih procesa.

Izbori u Tanzaniji održani su 28. oktobra, a pobjedu je odnio novi-stari predsjednik John Magufuli sa 84% osvojenih glasova.

Za Magafulija se vežu mnogo kontroverze, poznat je po izuzetno nasilnoj retorici kada su u pitanju opozicione stranke, mnoge televizijske i radijske stanice njegovom odlukom su ugašene, a zbog sukoba sa pojedinim medijima, pokušao je uvesti i zabranu swahili jezika.

Mnogi građani Tanzanije, usred izražavanja nezadovoljstva vladavinom Magufulija, optuženi su za "cyber nasilje" nad predsjednikom i zbog toga su morali odgovarati.