Ko čeka, možda i dočeka
53

Nakon čak 38 godina završava se ploča na sportskoj dvorani u Mostaru

G. Š.
Nakon 38 godina od početka radova na izgradnji velike sportske dvorane u Mostaru, koja je decenijama rak rana kapitalnih investicija u najvećem hercegovačkom gradu, konačno se završava izlijevanje ploče što je uvod u konstruktivni nadzemni dio radova.

Ovu informaciju podijelio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić na društvenim mrežama.

Podsjetimo da su radovi na sportskoj dvorani u Mostaru čija je izgradnja počela daleke 1985. godine nakon duže pauze oživjeli prije godinu dana, a prije toga je mostarski gradonačelnik najavio kako će se za vrijeme njegovog mandata definitivno i okončati.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Financijska sredstava koje su godinama blokirala radove, kako je rekao tada Kordić, više neće biti problem, a nakon novog početka radova više neće biti stajanja do završetka.

Procjenjuje se da će vrijednost završetka dvorane u čije je temelje do sada uloženo oko 20 miliona KM iznositi oko 40 miliona KM, a prošle godine je kazano da će kroz nekoliko faza biti završena za godinu i po dana.

Ali, sudeći prema tome da je tek ploča izašla na zemlju, teško je očekivati da se planirani rok od preostalih pola godine ispoštuje, a Mostarci kažu, "samo nek se radi, možda se jednom i završi“.

Vlada Federacije je osigurala 3,5 miliona za početak radova, a za ostalo je Gradsko vijeće Mostara u aprilu prošle godine usvojilo Odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke od 12 miliona eura, te se očekuje da uz grant sredstva iz EU od 9,5 miliona definitivno bude zatvorena financijska konstrukcija dvorane.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Konceptom je dvorana zamišljen kao multifunkcionalan prostor, pogodan ne samo za sportske aktivnosti, nego i za održavanje drugih kulturnih sadržaja i manifestacija i da bi mogla primiti četiri hiljade ljudi.

Ovim će najveći hercegovački grad koji je poznat po velikim sportistima svjetskog ranga dobiti konačno zasluženi moderni sportski dom i promijeniti sliku grada koji kao jedina veća sredina u našoj zemlji nama adekvatnu sportsku dvoranu.