BiH
553

Nakon 16 godina krsna slava Općine Srebrenica ponovo obilježena uz gusle

Piše: A. B.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
U prijepodnevnim satima danas su kroz centar Srebrenice defileom prošli predstavnici Srpske pravoslavne crkve koji su na taj način nakon 16 godina obilježili krsnu slavu Općine, a na čelu defilea se nalazio svećenik srebreničke crkve Aleksandar Mlađenović.

Kako su za Klix.ba kazali iz Općine Srebrenica, defile se kretao u dvije kolone, a nakon što su prošli kroz centar grada, uslijedilo je osveštenje crkve.

"Prošle godine su organizirali slavu Općine i to ponovo u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, a danas su bili prisutni predstavnici lokalne vlasti i pojedini općinski uposlenici. Nakon defilea su otišli u pravcu crkve, a sve vrijeme su svirali na guslama i pjevali pjesme", kazao je naš sagovornik iz Srebrenice (ime poznato redakciji, op.a).

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

On dodaje kako je vjerovatno među učesnicima ovoga defilea bio i Mladen Grujičić, kandidat za načelnika Općine Srebrenica, koji bi prema rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) trebao naslijediti Ćamila Durakovića.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

Naš sagovornik ističe da su nakon biranja lokalne vlasti iz dvije nacije u ovoj općini 1999. godine, Srbi zaposleni u Općini nastavili tradiciju i obilježavanje krsne slave Općine kao danas.