Dan planete Zemlje u Zenici
108

Najmlađi Zeničani crtali, a srednjoškolci čistili parkove

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Stanovnici Zenice danas su nakon 20 godina različitim aktivnostima obilježili Dan Planete Zemlje.

Organizovane aktivnosti uglavnom su imale za cilj imaju izražavanje kreativnosti građana kroz ekološke teme. EKO-ART radionica je upriličila predavanje za učenike na kojem su informisani o reciklaži otpada i značaju ekologije.

Glavna aktivnost ovogodišnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje bilo je crtanje planete Zemlje na XXL formatu gdje je učestvovala uglavnom mala raja, ali i stariji.

Za kreativne potencijalne umjetnike pokrenuta je likovna radionica u sklopu Udruženja "Planet", gdje se slika jednom neobičnom tehnikom, enkaustikom, koja je danas više-manje zaboravljena. Umjetnici ove tehnike drže je dalje od zaborava sa svojim podučavanjem novih budućih umjetnika.

Još jednu aktivnost organizovala je Asocijacija srednjoškolaca u BiH koja je obilježila današnji dan čišćenjem i uređenjem javnih površina u 31. gradu Bosne i Hercegovine.

Zenički srednjoškolci, koji su također članovi ove asocijacije, očistili su park u centru grada, te su građanima podijelili letke i brošure o opasnosti od plastičnih kesa.

Cilj svih aktivnosti u Zenici je isti, a to je poticanje odgovornosti o reciklaži otpada, i očuvanju prirode.