BiH
607

Najmlađa žrtva genocida zvanično dobila ime Fatima i rodni list

Anadolja
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Novorođenče Have i rahmetli Hajrudina Muhića, najmlađa žrtva genocida u Srebrenici, koja će danas biti ukopana zajedno sa ukupno 409 žrtava prvog genocida poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, dobila je danas i zvanično ime i rodni list te neće biti ukopana kao "bezimeno novorođenče Muhić" kako je ranije bilo najavljivano.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Beba koja se rodila u bazi UNPROFOR-a u Srebrenici nakon pada te zaštićene enklave Ujedinjenih naroda (UN) nosit će ime Fatima po želji njene majke i bit će ukopana u Memorijalnom centru Potočari u blizini oca Hajrudina, dvojice amidža i djeda.

Fatima će na dan kada bi trebala slaviti svoju punoljetnost dobiti i svoje ime na nadgrobnom obilježju, bašluku. To ime će biti upisano kasnije i na njen nišan.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Upisali smo dijete u knjigu rođenih u Srebrenici. Kada dođu papiri od ukopnog društva iz Tuzle da je dijete identifikovano, upisat ćemo je u knjigu umrlih. Osim na nišanu, Fatima će imati i rodni i umrli list, koji će, nažalost, zahvaljujući zločincima, dobiti isti dan", rekao je za agenciju Anadolija Zahid Hasanović, tetak Have Muhić, majke bebe Fatime, koja nema snage da govori za medije.

Beba Fatima je najmlađa žrtva genocida u Srebrenici i kao takva će biti danas ukopana uprkos pokušajima medija iz RS da ospore da je uopće riječ o žrtvi genocida.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba