BiH
50

Najezda štakora u Mostaru: Građani potpisivali peticiju za provođenje deratizacije

Piše: A. B.
Suočeni s najezdom štakora, drugih glodara i insekata u Mostaru, članovi Udruženja građana Vrisak organizovali su potpisivanje peticije za provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u gradu.

Cijela akcija odvija se u sklopu najavljene kampanje "Vrištimo za Mostar". Monika Ćubela, glasnogovornica Udruženja građana Vrisak, kazala je kako je posljednja deratizacija grada obavljena prije sedam godina, tačnije 2008. godine.

"Ovo smo sada vidjeli kao nužan problem s obzirom na to da bi se DDD mjere trebale odraditi u novembru ove godine. Ukoliko one ne bi bile urađene, mi nećemo imati deratizaciju koja nije urađena već sedam godina. Posljednja deratizacija grada urađena je 2008. godine, a trebala bi se po pravilu raditi dvaput godišnje i to je veliki problem”, istakla je Ćubela.

Mostar zatrpan smećem

Udruga građana Vrisak u okviru ove kampanje izvršila je istraživanje kako bi se uvjerili ko snosi krivicu zbog neobavljanja deratizacije i masovne pojave štakora i drugih glodara u gradu.

"Mi smo na samom početku mislili da je Grad Mostar najviše kriv što nisu urađene DDD mjere, ali ispostavilo se da je krivo kantonalno Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite. Ministarstvo zdravstva nam je priznalo da oni trebaju raditi deratizaciju na nivou kantona, ali nažalost novca za to nemaju. Ovim povodom, tačnije prikupljenim potpisima nastojimo potaknuti vlast i pokušati nečim doprinijeti, jer zaista Mostar je iz godine u godinu grad koji postaje zatrpan smećem”, dodala je Ćubela.

Velik odaziv građana

U samo nekoliko minuta desetine građana ogorčenih stanjem u Mostaru potpisali su peticiju.

"Ovaj problem treba rješavati u korjenu. Redovnim vršenjem deratizacije sigurno ne bi vladalo stanje kakvo vlada danas u Mostaru. Zatrpani smo smećem, a evo svi građani primijetili su i pojavu pacova i žohara”, kazao je Ivica Pehar, jedan od građana koji je dobrovoljno potpisao peticiju.

S njim se složio i Slaven Marinčić, koji je dodao i to da javnost mora reagovat jer su se nadležne vlasti oglušile na veliki problem Mostara. Neprovedbom DDD mjera Mostar je suočen s pojavom 50-ak zaraznih bolesti, od kojih su najmasovnije kuga, šuga, trbušni tifus, virusna žutica, bruceloza i male boginje.

Peticiju za provedbu DDD mjera građani će imati priliku potpisati sve do 4. oktobra na lokacijama Rondo, ulici Braće Fejića i na Španskom trgu u periodu od 11 do 13 i od 17 do 19 sati.