BiH
75

Najavljena pojačana inspekcijska kontrola u Kantonu Sarajevo

FENA
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo najavila je pojačan inspekcijski nadzor bespravnog prometa roba i zauzimanja javnih površina na svim frekventnim lokalitetima u Kantonu.

Kantonalna uprava u saopćenju za javnost navodi da će biti formirani kombinovani timovi tržišno-turističkih, komunalnih i inspektora rada, koji će vršiti nadzor u dvijema smjenama u periodu od 8.00 do 24.00 sata.

Kontrolirat će i ugostiteljske objekte te smještajne kapacitete svih kategorija, posebno provjeravajući legalnost rada, evidenciju noćenja, naplatu i uplatu boravišne takse te izdavanje fiskalnih računa.

U svim slučajevima kršenja zakonskih propisa, uslijedit će kaznene mjere, prekršajni nalozi te druge zakonske mjere.

Za nelegalnu prodaju predviđene su novčane kazne do 1.500 KM, kao i zaštitna mjera oduzimanja robe.

Za bespravno zauzimanje javnih površina predviđena kazna je do 1.000 KM.

Za rad bez ili mimo odobrenja, kao i bez rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta za određenu kategoriju nadležnog ministarstva, inspektori će izricati rješenja o zabrani djelatnosti i kazne do 15.000 KM.

Za neizdavanje fiskalnih računa moguće kazne su do 20.000 KM.

Za neevidentiranje gostiju i noćenja, kao i neobračunavanje boravišne takse koju treba uplatiti na račun Turističke zajednice Kantona, prekršioci će biti kažnjeni do 7.000 KM.

Kantonalni saobraćajni inspektori dodatno će pojačati kontrolu taksi prijevoza i provoditi je cjelodnevno, što znači i u noćnim satima, kao i vikendom.

Protiv nelegalnih taksi prijevoznika, osim prekršajnih naloga, uslijedit će represivne mjere - isključivanje vozila iz prometa te oduzimanje vozila u uvjetima predviđenim zakonom.