Bijela tabija
0

Nađen magacin s municijom iz osmanskog perioda

FENA
Neka vrsta magacina s velikim brojem artiljerijske municije dijelom iz osmanskog, a dijelom austrougarskog perioda, pronalazak je do kojeg je na lokalitetu Bijele tabije došao arheološki tim Muzeja Sarajeva predvođen Adnanom Muftarevićem, tokom istraživanja koja su na ovom području počela prije dvije sedmice.

Potvrdio je to Feni vođa arheološkog tima Adnan Muftarević, istaknuvši da je u dosadašnjim istraživanjima pronađeno i dosta zidova te keramike.

"Može se reći da je pronalazak ovog magacina možda najveći arheološki pronalazak te vrste kod nas, pa i šire. Našli smo dosta ostataka od naoružanja, jer drveni dijelovi od pušaka i kubura nisu sačuvani. Oni su najvjerovatnije uništeni u požaru koji je početkom 19. stoljeća zahvatio Bijelu tabiju", kazao je Muftarević.

Muzej Sarajeva već treću godinu na lokalitetu Bijele tabije provodi arheološka istraživanja, a na istom su prostoru prethodno radili i eksperti iz Zemaljskog muzeja BiH.

Muftarević naglašava da tim Muzeja Sarajeva trenutno radi najveću i završnu fazu, koja podrazumijeva istraživanje cijelog lokaliteta Bijele tabije - od unutrašnjeg objekta zidina do unutrašnjeg bastiona. To obuhvata površinu koja nije u prethodnim istraživanjima obrađena.

"Također, izlazimo i van Bijele tabije, istražujući spomenuti lokalitet barutane koji do sada još nije nikada istraživan. Imamo namjeru i da pronađemo južni bedem, koji je išao od barutane do Bijele tabije", kazao je on.

Članovi ovog arheološkog tima već su počeli raditi konzervaciju unutrašnjih zidova koji su otkopani još ranije da bi ih sačuvali od daljnjeg propadanja.

Projekt za Bijelu tabiju već je uradio arhitekt Zlatko Ugljen, ali kako je to urađeno prije arheoloških istraživanja Muftarević očekuje da će se morati raditi određene prilagodbe u skladu s novim pronalascima, jer se pronađeni dijelovi zidova ne smiju zatrpavati.

Planirano je da ova faza radova, zajedno s elaboratom istraživanja i drugim pisanim materijalom, bude završena do kraja godine.