Stanari okolnih kuća i dalje u strahu
2

Nacionalni spomenik Hastahana propada i čeka rušenje

Piše: Adisa Pobrić
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ostaci Hastahane na Kovačima, prve bolnice u Sarajevu, nakon posljednjih padavina ponovo su se obrušili, a stanovnici susjednih zgrada apeluju da se konačno riješi problem ovog zapuštenog nacionalnog spomenika, koji predstavlja veliku opasnost po okolne objekte i ljude koji u njima žive. Ipak, skoro rješenje ovog problema se ne nazire.

Kako saznaje naš portal, Civilna zaštita Općine Stari Grad nakon dojave o novom urušavanju izašla je na teren i o stanju objekta obavijestila nadležnu Federalnu upravu za inspekcijske poslove, koja je dala saglasnost za otklanjanje opasnosti, uz stručni nadzor Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa. Nakon prošlogodišnjeg velikog snijega postavljene su potporne konstrukcije s ciljem sprečavanja daljnjeg obrušavanja, ali je zgradu prve bolnice u glavnom gradu BiH, koja je bez ikakve zaštite, nastavio nagrizati zub vremena.

"Graditeljska cjelina Hastahana je 2008. godine proglašena nacionalnim spomenikom u BiH, tako da je ona u nadležnosti Vlade FBiH, koja je dužna osigurati mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika", kazao nam je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. "Potrebno je da Vlada FBiH osigura sredstva za sanaciju ovog objekta ili da, ukoliko to dozvoli Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, objekt bude srušen i na njegovom mjestu izgrađen novi, isti takav, odnosno neki drugi objekt u skladu sa regulacionim planovima".

Ovaj nacionalni spomenik sastoji se od Hastahane (zgrade Vakufske bolnice), objekta u dvorištu (koji je sastavni dio Vakufske bolnice), pomoćnih objekata i pripadajućeg dvorišta u ulici Halilbašića na broju 16. Zgrada Vakufske bolnice izgrađena je 1866. godine, a 1970. stavljena je pod zaštitu države kao spomenik kulture. U toku agresije na našu zemlju na objekt je palo više granata i znatno je oštećen, iako je i prije ratnih razaranja bio u zapuštenom stanju usljed neodržavanja i nebrige.

Općina je 2006. izvršila neke popravke na konstrukciji, a Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo predložio je otvaranje punkta Hitne pomoći s pratećim sadržajima za područje Općine Stari Grad u okviru Hastahane. Godine 2008. je pokrenut proces vraćanja prava na raspolaganje objektom Gazi Husrev-begovom vakufu.

Mutevelija Mustafa Vatrenjak za Klix.ba kaže da je Vakuf izradio projekt obnove objekta u osmanlijskom stilu, ali Hastahana nikad nije vraćena Vakufu.

"S obzirom na to da još uvijek nije usvojen Zakon o restituciji, Općina Stari Grad ne može 'vratiti' graditeljsku cjelinu Hastahana Gazi Husrev-begovom vakufu, jer bi to bilo protuzakonito", poručili su iz Općine Stari Grad, koja nema novca za obnovu ovog objekta koji će najvjerovatnije biti srušen.