Trebinje
0

Načelnikov tjelohranitelj nasrnuo na štrajkače glađu

Piše: A. Panjeta
(Blažo Stevović)
(Blažo Stevović)
Radnici "Trebinjeprevoza" koji štrajkuju glađu u holu opštine Trebinje jer načelnika Dobroslava Ćuka smatraju krivcem zbog propasti njihovog preduzeća namjeravaju tu ostati do daljnjeg, kazao je za Sarajevo-x.com Vaso Bašić, predsjednik sindikata "Trebinjeprevoza" kojeg je danas silom iz zgrade pokušao istjerati načelnikov tjelohranitelj.

"Nasrnuo je na nas, a mene je uhvatio za jaknu i izvukao me van zgrade, ali sam se ja ponovo vratio. Dok me vukao poderao mi je džep na jakni. U 15 sati se zatvara opština, ali mi namjeravamo ostati ponovo jer smo uredno najavli protest i imamo pravo na njega", - kazao nam je Bašić koji sa predstavnikom malih dioničara Radivojem Rikalom štrajkuje glađu. Starije radnike koji su učestvovali u štrajku zamolili su da prestanu sa štrajkom jer im je ozbiljnije ugroženo zdravlje.

Kako nam je kazao Bašić, a potvrdili Rikalo te Blažo Stevović iz "Alternativnog kluba Trebinje" koji je došao da podrži prosvjednike i koji je također napadnut, napao ih je Ćukov tjelohranitelj Branko Bratić poznat kao Nane i koji, kažu, "ima sumnjivu prošlost". Bratićevo ime, kako smo provjerili, može se naći u knjizi "Trebinje 1991. – 1995: Zločini koji se ne smiju zaboraviti" uz druga imena ljudi koji su u vrijeme rata učestvovali u premlaćivanju i protjerivanju Bošnjaka iz Trebinja.

Bašić i Rikalo kažu kako oni žele upozoriti da je firma nelegalno zatvorena i stavljena pod stečaj, te zahtijevaju da se smjene voditelji odjela za prinudnu naplatu i odjela za inspekcije, kao i da se zbrine pet do šest najugroženijih porodica. Navode i kako traže da se ispita kriminal vezan za imovinu firme te prostor diskoteke koji je također u posjedu firme a godinama se iznajmljuje.

"Iznajmljuju diskoteku i samo prošle godine su uzeli 90.000 maraka, a mali dioničari nisu vidjeli ništa od toga. Pitanje je gdje su otišle te pare i da li su stigle možda i do darka Eleza u Beogradu", kazao nam je Rikalo.

Stevović iz "Alternativnog kluba Trebinje" kaže kako nije iznenađen fizičkim napadom na njega i ostale štrajkače, te da je sve to samo dio terora koji se provodi u Trebinju prema svima koji na bilo koji način dignu glas protiv aktualne vlasti. Kaže da su potporu štrajkačima pružili i penzioneri te studenti, te da očekuje i od drugih građana da ih podrže.