Godišnjica u Rudom
2.7k

Načelnik Rato Rajak odao počast ubijenim Bošnjacima: Zluradi komentari me se ne dotiču

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Rudom je obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka ovog dijela BIH. Pred duše više od stotinu ubijenih proučena je fatiha, a sa mosta u Rudom u rijeku Lim simbolične su spuštene ruže.

Na ovaj način porodice žrtava i ove godine odaju počast svojim najmilijim. Ešef Gušo u Rudom je izgubio najbliže, oca, majku i sestru koji su ubijeni.

"Uvečer su bili u kući, ujutro ih je nestalo. Navodno je trebalo da ih prebace u Priboj, stvari su bile ispreturane, ali njih nije bilo", ogorčen je Ešef.

Dodaje kako je bol za najdražim koji su svirepo ubijeni sve teže nositi u sebi. Olakšavajuća je činjenica kako svake godine poštovanje žrtvama i suosjećanje porodicama dijeli i načelnik opštine Rudo Rato Rajak, bez obzira na činjenicu da mu to itekako zamjeraju protivnici sa političke scene RS-a.

"Zluradi komentari me se ne dotiču, važno mi je odati saučešće nevinim žrtvama iz jednog teškog vremena koje je zahvatilo i Rudo", kazao je danas Rajak.

U tom je vremenu u ovom gradiću ubijeno oko 100 nevinih ljudi, a njihove porodice tragaju za još 50 žrtava bošnjačke nacionalnosti čiji posmrtni ostaci još nikada nisu pronađeni.

"Oni koji znaju lokacije grobnica i dalje šute. Ništa se nije promijenilo u odnosu njihove svijesti da nam ukažu i pokažu gdje su naši najmiliji", kaže Mustafa Bašić, predsjednik Medžlisa IZ Rudo.

Dan sjećanja na žrtve rata u Rudom, završen je prigodnim vjerskim programom u lokalnoj džamiji.