Novčana podrška
0

Načelnik Hadžibajrić: Općina Stari Grad je predvodnica u očuvanju naše baštine i razvoju kulture

N. V.
Ibrahim Hadžibajrić
Očuvanje tradicije i kulturne baštine naših naroda je doprinos očuvanju našeg identiteta, a najbolji čuvari i predstavnici kulture jedne zajednice su renomirana kulturno-umjetnička društva.

"Najpoznatije i najstarije od njih u našoj općini a i šire je KUD Baščaršija, osnovano prije 75 godina. Da bi ovo društvo i dalje djelovalo pod okriljem svoje matične općine i širom svijeta nas predstavljalo na najbolji način, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić potpisao je jučer sa predsjednikom KUD-a Baščaršija Eminom Deliahmetovićem ugovor o namjenskom grantu u iznosu od 13.000 KM. Sredstva će KUD "Baščaršija" usmjeriti na projekte i rad društva koje broji oko 220 članova, obogaćivanje fundusa nošnji, te njihovo djelovanje kroz kroz folklorne sekcije, vokalne ansamble i rad novootvorene Baš Galerije", saopćeno je.

Kako je istakao općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, u posljednjih 13 godina za podršku radu ovog društva izdvojeno je oko 100.000 KM. Naglasio je da je ova podrška mnogo veća uzme li se u obzir ustupanje prostora u kojem djeluje ovo društvo, ali i druge ustanove kulture.

"Općina Stari Grad je predvodnica u očuvanju naše baštine, razvoju kulture i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Na indirektan način kroz dodjelu prostorija u kojim djeluju KUD Baščaršija, JU Centar za kulturu, Muzej književnosti i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou ta podrška iznosi više od milion konvertibilnih maraka", izjavio je načelnik Hadžibajrić.

"Viši nivoi vlasti znatno manje izdvajaju i zato i pozivam da se više uključe i ugledaju na nas", poručio je načelnik Hadžibajrić.

Predsjednik KUD-a Baščaršija Emin Deliahmetović zahvalio se načelniku Hadžibajriću na dugogodišnjoj podršci.

"Općina Stari Grad Sarajevo je jedna od rijetkih koja se uključuje u sve vidove pomoći i pruža nam konstantnu podršku kako bi kultura i dalje živjela u ovom Gradu i našoj Općini. Da nema razumijevanja od strane načelnika Hadžibajrića ovo društvo bi bilo u velikim problemima", kazao je Deliahmetović.

Veoma su ponosni, dodaje, i na projekt "Baš Galerija" koji su realizovali u saradnji sa više partnera, među kojima je i Općina Stari Grad Sarajevo.

"Baš Galerija je muzej u koji primamo goste i pokazujemo našu baštinu i ono čime se bavimo. Pored galerije je obnovljena radionica u kojoj šijemo i održavamo naše tradicionalne nošnje, a opremili smo muzički studio za snimanje svih muzičkih projekata. Iskreno, sve ovo je bilo moguće zahvaljujući podršci i razumijevanju načelnika Hadžibajrića", istakao je predsjednik Deliahmetović.

KUD Baščaršija svoj rad zasniva na struci, sistemskom radu i tradicijskom prezentovanju folklorne baštine. Ovo društvo je vjerni reprezent kulture i tradicije Starog Grada, Sarajeva i Bosne i Hercegovine i predvodnik očuvanja nematerijalne kulturne baštine i historije.