Jutro nakon eksplozije
53

Načelnik Bosanskog Broda: Hitna pomoć bez zaustavljanja prelazila granicu, šteta će biti nadoknađena

Piše: E. M.
Ilija Jovičić (Foto: Klix.ba)
Ilija Jovičić (Foto: Klix.ba)
Načelnik Općine Bosanski Brod Ilija Jovičić danas je na održanoj konferenciji za novinare izjavio kako uzrok požara u rafineriji u Bosanskom Brodu još uvijek nije poznat te da se povrijeđeni radnici dobro osjećaju.

Jedan radnik je poginuo, a prema zvaničnom saopćenju Njeftegazinkora povrijeđeno je deset radnika. Načelnik Jovičić je kazao kako su mediji napuhali čitav događaj.

"Bio sam na kapiji sinoć s vatrogascima koji su zajedno s rafinerijskim vatrogasnim timom brzo ugasili vatru. Sve što se dogodilo je višestruko uvećano, a želio bih se zahvaliti i načelniku Slavonskog Broda koji je omogućio nesmetano kretanje vozila Hitne pomoći preko granice bez zadržavanja. Treća smjena je ušla redovno da radi, bilo je straha, ali nije to onako kako je predstavljeno", kazao je Jovičić dodavši da je tragedija što je jedan radnik poginuo.

Prema njegovim riječima, rafinerija je odgovorna firma i sva šteta će se procijeniti u kompaniji i kod mještana Bosanskog Broda te će biti nadoknađena.

U saopćenju kompanije Njeftegazinkora je navedeno da će službena komisija istražiti razlog i odrediti razmjere posljedica te da će rezultati biti naknadno objavljeni.

"Povrijeđeni radnici su u dobrom stanju, šalili smo se, napravili smo zajedničke fotografije i objavio sam ih na Facebooku. Najbitnije je da nisu teže povrijeđeni", dodao je Jovičić.

Na kraju je istakao da informacije o mrlji u Savi nisu tačne, da bi na dodatno pitanje novinara i konstatacije naglasio da nije siguran da li se radi o izmišljotinama.