Zbog ulijevanja
0

Načelnici Memić i Efendić razgovarali o regulaciji korita rijeke Bosne

FENA
Senaid Memić (Foto: Arhiv)
Senaid Memić (Foto: Arhiv)
Načelnici općina Ilidža i Novi Grad Senaid Memić i Semir Efendić razgovarali su danas o rješavanju regulacije korita rijeke Bosne, u dijelu gdje čini granicu između ove dvije općine.

Taj dio rijeke veoma je problematičan i svake godine, usljed većih padavina, Bosna se izlijeva iz korita i pričinjava velike probleme stanovnicima tog područja.

Agencija za vodno područje rijeke Save, koja je nadležna za uređenje korita rijeka, ima osigurana kreditna sredstva kojima se može regulisati vodotok na ovom dijelu. Međutim, problem je u imovinsko-pravnim odnosima i izdavanju odgovarajućih dozvola. S tim u vezi, načelnici su postigli dogovor da općine Novi Grad i Ilidža upute zajednički zahtjev kantonalnom ministarstvu prostornog uređenja za izdavanje urbanističke saglasnosti za regulaciju ovog dijela vodotoka, kako bi se što prije moglo početi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa.

"Nadamo se da ćemo do kraja godine riješiti ove probleme i imati korita koja će samo u iznimno teškim situacijama imati mogućnost izlijevanja na okolna područja", rekao je Senaid Memić, dodajući da Ilidža ima veliki problem kada su u pitanju podzemne vode.

"Ljudi su izgradili naselja na mjestima gdje se nalazi podzemne vode. To znači da su i prije nego što su počeli sa gradnjom, znali da će ta podzemna voda ulaziti u njihove kuće", rekao je.

Načelnik Semir Efendić kazao je kako će Općina Novi Grad slijediti pozitivan primjer Ilidže, te dodao da u narednom periodu namjerava formirati klub privrednika u Novom Gradu, navodi se u saopćenju Press službe Općine Novi Grad.