Veoma uspješna saradnja
0

Načelnici graničnih policija Hrvatske i Srbije u posjeti GP BiH

FENA
Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine (GP BiH) Vinko Dumančić primio je danas načelnika Uprave za granice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Nikolu Milinu i načelnika Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Nenada Banovića.

Povod posjete bila je analiza dosadašnje saradnje između ovih graničnih policija koju su čelni ljudi ocijenili veoma uspješnom.

Posebno značajnim segmentom ove saradnje ocijenjeni su razmjena informacija, uspostavljanje direktnih telefonskih linija između nekoliko međunarodnih graničnih prijelaza, zaprečavanje mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice te potpisivanje niza protokola i sporazuma o prekograničnoj saradnji, kao nužni i važni faktori u otkrivanju i sprečavanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta.

Istaknut je i značaj provođenja mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu u cilju suzbijanja ilegalnih migracija, a koje su u više navrata doprinijele otkrivanju ilegalnih migranata na granici sa susjednim zemljama.

Kao i prethodnih godina dogovoreno je da će se u povodu predstojećih blagdana koordinirati mjere i aktivnosti na graničnim prijelazima u cilju omogućavanja boljeg protoka putnika, ali ne na uštrb ugrožavanja sigurnosti.

Dumančić je kazao da je od oktobra 2008., odnosno od pokretanja aktivnosti mješovitih ophodnji s Republikom Hrvatskom, provedeno 1.826 mješovitih ophodnji, a s Republikom Srbijom 122 mješovite ophodnje, od jula 2009.

Razgovarano je i o mogućnosti provođenja mješovitih ophodnji na moru, a što bi još više poboljšalo saradnju između GP BiH i MUP-a RH.

Milina i Banović direktoru Dumančiću ovom su prilikom čestitali na ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima iz nadležnosti Granične policije. Uspješna saradnja između između ove tri policijske agencije će se i ubuduće nastaviti u interesu zaštite i podizanja razine opće sigurnosti u regionu, zaključeno je na sastanku, saopćeno je iz GP BiH.