Poziv dobrim ljudima
0

Nabavimo psa vodiča slijepoj Klari Vujnić

Sarajevo-x.com
Klara Vujnić iz Banje Luke ima 35 godina. U 21. godini je oslijepila, a pokušaji njenog izlječenja bili su bezuspješni. Udruženje Noa pokrenulo je kampanju da joj se nabavi pas vodič, kao pratilac koji će joj mnogo pomoći.

Pokušavajući prihvatiti situaciju u kojoj se našla, Klara se posvetila učenju i savladavanju tehničkih pomagala za slijepe. Vrlo je aktivna u Savezu slijepih i slabovidnih osoba grada Banja Luka, gdje i obnaša nekoliko funkcija. Bavi se i sportom, a u kuglanju je do sada osvojila više medalja. Trenutno je student Pravnog fakulteta u Banjoj Luci. Živi u iznajmljenom stanu i mnoge njene aktivnosti izvan stana zavise od mogućnosti obezbjeđivanja pratioca.

Zbog Klarine volje da se aktivno uključi u život društvene zajednice i time iskaže svoje mogućnosti, zbog njene volje i sposobnosti za samostalnost i na kraju zbog njene izražene želje da joj pratilac i saradnik u svakodnevnom životu bude pas-vodič, pokrenuta je kampanja prikupljanja novca za ovu vjernu životinju.

Za nabavku obučenog psa vodiča u Hrvatskom centru za obuku pasa vodiča u Zagrebu i za Klarinu obuku potrebno je 13.000 eura, koje Klara nije u mogućnosti da sama nabavi.

"Vjerujemo da ćemo u saradnji sa vama uspješno ostvariti Klarinu želju da njena mobilnost što manje zavisi od pomoći drugih ljudi i pružiti joj mogućnost da bez obzira na hendikep živi samostalno i iskaže sve svoje sposobnosti i entuzijazam", poručuju iz udruženja Noa.