BiH
209

Na Vilsonovom šetalištu aktivne četiri najsavremenije kamere

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
U posljednje vrijeme Vilsonovo šetalište u Sarajevu sve više postaje mjesto na kojem lokalni kriminalci tokom noći pljačkaju i maltretiraju građane Sarajeva. Iz Općine Novo Sarajevo saopćeno nam je da je trenutno u ovoj općini u funkciji 14 najsavremenijih kamera.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Općina Novo Sarajevo već nekoliko godina u saradnji sa Drugom policijskom upravom realizuje projekte koji su namijenjeni povećanju opće i imovinske sigurnosti građana.

Projekat videonadzora javnih površina, koji se do sada relizirao u tri faze, vid je uspješne saradnje i podrške koju Općina Novo Sarajevo pruža II Policijskoj upravi još od 2012. godine.

"Na području općine Novo Sarajevo postavljeno je do sada 14 najsavremenijih kamera koje su opremljene infracrvenim uređajima i u funkciji su 24 sata. Kontrola kamera se vrši iz nadzornog kontrolnog centra II Policijske uprave Novo Sarajevo koji je sastavni dio ovog projekta", saopćeno nam je iz Općine.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Kako navode, radi se o jednom od strateških projekta Općine Novo Sarajevo za koji je do sada utrošeno blizu 150.000 KM, odnosno blizu 50.000 KM za svaku od faza.

"Cilj navedenog projekta je kontrola saobraćaja u pokretu na najvažnijim frekvencijama, zatim kontrola školskih dvorišta, te smanjenje broja krivičnih djela. Postavljanjem videonadzora javnih površina na području općine Novo Sarajevo omogućava se identifikacija napadača, te se na taj način povećava sigurnost i zaštita učenika, građana i objekata", rečeno je iz Općine.

Na području Vilsonovog šetališta, od Historijskog muzeja do Elektroprivrede BiH postavljene su četiri videokamere, a u narednom periodu bit će postavljene još dvije.

U toku je III faza projekta videonadzora javnih površina te će na osnovu ugovora potpisanog sa firmom MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo biti postavljene dodatne četiri kamere na području općine Novo Sarajevo, kao i displayi u prostorijama II policijske uprave Novo Sarajevo