Bosanski Brod
0

Na ulaz u BiH čeka se oko 60 minuta

FENA
Povoljni uvjeti za vožnju i pojačan promet vozila karakterišu danas odvijanje saobraćaja u većem dijelu BiH.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da poštuju sve saobraćajne propise. Zbog radova u tunelu (br. 9) i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-16 Jajce - Crna Rijeka, a vozila preusmjerena na putni pravac preko Mrkonjić-Grada.

Saobraćaj je zbog radova potpuno obustavljen i na magistralnom putu M-5 Vrtoče - Bosanski Petrovac i preusmjeren na putni pravac preko Krnjeuše.

Deminiranje terena i povremene obustave saobraćaja aktuelne su na magistralnim putevima M-5 Travnik - Donji Vakuf (lokacija Travnik - Crkvine 2, izlaz iz Turbeta, u terminu od 07 do 15 sati povremene 15-minutne obustave) i M-14 Bihać - Bosanska Krupa (polusatne obustave u terminu od 08 do 16 sati, na lokalitetu Stegarić), kao i na regionalnom putu R-445 Visoko - Podlugovi (6 - 14 sati, na dionici koja prolazi kroz naselje Kopači).

U toku su i radovi na sanaciji kolovoza na dvije lokacije magistralnog puta M-17 Jablanica - Potoci. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a saobraćaj se odvija jednom trakom uz moguće obustave u trajanju do 15 minuta. Isti režim saobraćaja na snazi je i na dvije lokacije magistralnog puta M-5 Ripač - Dubovsko - Vrtoče.

Zbog radova na izgradnji nove dionice autoputa usporeno se saobraća na magistralnom putu Dobrinje - Kakanj.

Od juče su počeli pripremni radovi na magistralnom putu M-19.2 Kladanj - Vitalj i za sada se saobraća usporeno. U toku su i pripremni radovi na magistralnom putu M-6.1 ulaz i prolaz kroz Mostar. Do sredine avgusta saobraćaj se odvija jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Pripremni radovi izvode se i na magistralnom putu M-5 dionica obilaznica Bihaća, te je obavezno poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije.

Na graničnim prijelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška na ulazu u BiH čeka se 1 sat. Na GP Orašje vozila ulaze u našu zemlju u dvije kolone, ali dužih zastoja trenutno nema.

Na GP Brčko - Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila mostom Brčko - Gunja ograničena je na 40 km/h.

U toku je BIHAMK - ova saobraćajno - preventivna akcija kontrole tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila pod nazivom "Putujte sigurno". Akcija se realizira u saradnji sa lokalnom policijom u vremenu od 09 do 17 sati do 02.08. 2008. godine. Danas se ekipe nalaze u Velikoj Kladuši, saopćeno je iz BIHAMK-a.