Saslušan Benjamin Fišković
0

Na sudu u Beogradu održano treće ročište Iliji Jurišiću

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Pred Sudom za ratne zločine u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću, koji je u slučaju "Tuzlanska kolona" optužen za napad na kolonu JNA 1992. godine.

Predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" Sinan Alić potvrdio je Feni da je danas po nalogu Apelacionog suda, koji je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovni postupak istom sudu, ali pred drugim sastavom sudskog vijeća, nastavljen obnovljeni postupak i održano treće ročište.

On navodi da je za danas bilo planirano saslušanje tri svjedoka - Benjamina Fiškovića koji se i pojavio na sudu, te dva svjedoka putem video-linka iz Sarajeva.

"Zbog tehničkih problema Sud BiH u Sarajevu je obavijestio Sud u Beogradu da ne može udovoljiti predloženim terminima za video-link, te je u konačnici saslušan samo Benjamin Fišković", kazao je Alić.

Saslušanje Nike Jurića, kao jednog od važnih svjedoka s Brčanske malte, zakazano je za 16. mart.

"Ništa bitnog i spektakularnog danas nije bilo, pošto je Fišković svjedočio o događajima koji su se dešavali u kasarni i u dijelu kolone u kojem je on bio. Potvrdio je da je njega i još dvojicu predstavnika grada komandant kasarne Dubajić uzeo za neku vrstu talaca kao garant da će kolona sigurno izaći iz grada. Međutim, dogodio se sukob, a Fišković je bio u začelju prvog dijela kolone, njega je pucnjava zatekla 300-400 metara od Brčanske malte. On je stoga na Sudu dao širu sliku o Brčanskoj malti", istaknuo je Alić.

Saslušanje Fiškovića trajalo je nepuni sat.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. oktobra 2010. prvostepenu presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen na kaznu od 12 godina zatvora - javlja RFE.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Jurišiću je ukinut pritvor u kojem se nalazio od 11. maja 2007. godine.

Tokom pretresa, koji je otvorio drugostepeni sud, saslušano je 14 svjedoka, a Jurišić se izjasnio da nije kriv.