BiH
0

Na suđenju Edinu Džeki svjedočio Atif Karović

FENA
Na suđenju Edinu Džeki, svjedok Tužilaštva BiH danas se prisjetio pružanja pomoći dvojici ranjenih vojnika koji su dovezeni iz akcije u selu Trusina kod Konjica 16. aprila 1993. godine.

Svjedok Atif Karović, koji je bio doktor u brigadi "Neretvica" Armije BiH (ABiH), rekao je da su u selo Gostovići nedaleko od Trusine dovezeni ranjenici Samko i Kokić iz "Zukine jedinice", javlja BIRN.

Kako je naveo, dvojica vojnika su dovezla ranjenike u bijeloj škodi, a prepoznao je Pileta iz "Zukine jedinice", dok drugog nije poznavao.

"Nakon zbrinjavanja, stavljeni su na nosila. Došla je vojska, ovi iz Gostovića, i odnijeli su ranjenike zajedno sa ovom dvojicom što su ih dovezli prema Goranskom Polju", rekao je Karović.

Tokom napada na Trusinu, kako je saznao svjedok, ubijeni su hrvatski civili i vojnici.

Džeki, nekadašnjem vojniku jedinice "Zulfikar", na teret je stavljeno da je tokom napada pripadnika ABiH na selo Trusina ubio troje starijih civila hrvatske nacionalnosti.

On je optužen da je, s još nekoliko vojnika te jedinice, po okončanju napada pucao u nekoliko zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Njemu se sudi i za zločine protiv hrvatskih civila i zarobljenika počinjene u Jablanici u drugoj polovini 1993. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 25. decembra.