Ukoliko budu smanjene plate
0

Na štrajk spremna i Granična policija

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zaposleni u Graničnoj policiji neće pristati na predloženo smanjenje plata od pet posto i spremni su da primijene sve zakonom predviđene vidove sindikalne borbe uključujući i štrajk, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Sindikata Granične Policije Predrag Crnogorac.

On kaže da je u Graničnoj policiji formiran štrajkački odbor u skladu sa važećim propisima i statutom Sindikata ove institucije.

    "Raspolažem informacijama da sindikat državnih policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH, kao i Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje pripremaju potpuno identične aktivnosti", rekao je Crnogorac novinarima u Sarajevu.

On dodao da ove sindikalne organizacije svakodnevno kontaktiraju i koordiniraju svoje aktivnosti. 

"Primijenit ćemo sve zakonom predviđene vidove sindikalne borbe uključujući i štrajk ukoliko poslodavac ostane gluh i nijem na više nego opravdane zahtjeve sindikata da se ne smanjuju osnovice za obračun plata i naknada", poručio je Crnogorac.

Sindikalna organizacija Agencije za istrage i zaštitu BiH - SIPA najavila je danas da će policijski i državni službenici SIPA-e stupiti u štrajk ukoliko im budu smanjene plate, topli obrok i regres.