Poplava šunda i kiča u Sarajevu
2

Na Skenderiji organizirani protesti protiv turbo folka u Domu mladih

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Skenderiji se danas okupila grupa građana zabrinutih poplavom turbo folk kiča u Sarajevu. Na ovaj način oni su htjeli skrenuti pažnju javnosti i poručiti da nikada neće dozvoliti turbo folk muziku u Domu mladih.

Protest je organiziran i najavljen preko Facebook grupe "Marš cajkama i turbo folku iz Doma mladih", a u povodu najavljenog koncerta Teatro Showa, grupe folk pjevača iz Srbije.

Iako je taj koncert zbog negodovanja javnosti otkazan, građani nisu htjeli odustati od protesta kojim su poručili da neće dozvoliti turbo folk muziku u kultnom sarajevskom okupljalištu mladih.

Glavni organizator protesta Mesud Rizvo kazao je da se članovi grupe protive svakoj vrsti turbo folka bez obzira iz koje države dolazio.

"Želimo poručiti da je Sarajevo jedna drugačija sredina, sredina u kojoj se uvijek svirao i u kojoj je nastajao rock", kazao je Rizvo te još jednom ponovio da u Domu mladih nema mjesta za turbo folk.

Protesti će se, kaže, ponavljati i u budućnosti, a osim toga zahtijevat će formiranje programskog vijeća sa jednim građaninom kao članom kako bi se imala kontrola nad događajima koji se organiziraju u Domu mladih.

"Svi događaji koji se organiziraju moraju biti u skladu s olimpijskim duhom Sarajeva", kazao je Rizvo.