Sarajevo
84

Na pijaci Kvadrant postavljeni boksovi, montira se i krov, ali još neće biti otvorena

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Prošla su dva i pol mjeseca od požara na sarajevskoj pijaci Kvadrant a radnici se još uvijek nisu vratili na svoja radna mjesta i sigurno neće još nekoliko sedmica.

Pijaca je skoro potpuno izgorjela početkom novembra nakon što se požar proširio poslije eksplozije plinske boce. Od tada se radnici koji rade na rekonstrukciji svaki dan mogu vidjeti na pijaci, a trenutno su u toku završni radovi na postavljanju krovne konstrukcije.

"Sljedeći korak je razvođenje elektro instalacija i vatrodojavnog sistema. To bi onda trebalo biti to", kazao nam je ovom prilikom direktor KJKP Tržnice-Pijace Jasmin Terović.

Kako je dodao, kraj radova se očekivao i ranije, ali "malo su se javne nabavke razvukle, duže nego što smo mislili".

Zbog toga kaže da još uvijek ni onu iz preduzeća ne mogu znati kad će biti kraj radova.

"Neke nabavke su još u toku - javni pozivi, tenderi i tako dalje, pa se ne zna da li će biti žalbi ili neće za materijale koji se trebaju naručivati itd. Ako sve bude išlo kako treba, nadam se da bi moglo biti za mjesec dana, ali zaista ne mogu ništa precizirati jer nije do nas. Ono što je bilo do nas, mi smo brzo uradili, ali ovaj dio kad zavisite od drugih baš i ne možete planirati", kazao je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Objasnio nam je da je u komunikaciji s radnicima na pijaci kojima se sve ovo "oteglo".

"Oteglo se i nama, svaki dan nam je bitan. Voljeli bismo da to što prije stavimo u funkciju. Međutim, procedure su takve i to traje", objasnio je.

Kaže da više nema kontakt s predstavnicima stanara koji žive u zgradi pored i koju je požar u novembru također zahvatio.

"Mi smo u dogovoru sa osnivačem - Kantonom Sarajevo, u tom pravcu idemo. Šta će dalje biti, zaista ne znam. Sve sigurnosne mjere će biti ispoštovane na pijaci", kazao je Terović.