BiH
10

Četnička ikonografija i nacionalističke poruke na dočeku Krajišnika na Palama

Klix.ba/Anadolija
Foto: Anadolija (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik večeras je stigao na Pale gdje mu je priređen svečani doček.

Nakon što je iz Londona stigao u Beograd redovnom avionskom linijiom iz Bukurešta, zločinac Krajišnik se ukrcao na avion Vlade RS-a i uputio se prema Banjoj Luci odakle je helikopterom Vlade tog entiteta stigao na Pale gdje ga je dočekalo nekoliko hiljada ljudi iz svih dijelova bh. entiteta RS. Kajišnika, koji se u BiH vraća nakon više od 13 godina, dočekali su Srbi sa Pala, iz Sokoca, Bileće, Višegrada, Foče, Šekovića, Trebinja, Istočnog Sarajeva...

Kako izvještavaju reporteri Anadolije, helikopter je nadletio nad okupljenom masom, a Krajišnik je prisutnima mahao iz letjelice. Okupljeni poštovaoci frenetično su pozdravili haškog osuđenika. On je dočekan uz zvuke "Marša na Drinu".

Kako javljaju reporteri agencije Anadolija, uz srpske trobojke, četničku ikonografiju i uzdignuta tri prsta, prisutni na dočeku Krajišnika na Palama su nosili transparente: "Krajišnik - sin srpskog naroda", "Stop haškom teroru", "Dobrodošao", "Radojičiću, stigla ti je zamjena"... Na samom ulazu na Pale stajao je natpis: "Dobrodošao, predsjedniče". Dio okupljenih je pjevao: "Biće opet pakao, biće ludnica, evo idu četnici sa fočanskih ulica" i druge nacionalističke pjesme.

U obraćanju masi Krajišnik je kazao:

"Pružimo ruku svakome ko želi pomirenje. Nema pomirenja na raznim izvinjavanjima. Umjesto izvinjenja svi mi trebamo oprostiti zlo koje nam je učinjeno, a i zamoliti druge da nama oproste zlo koje smo učinili. Ne smijemo imati mržnje u svojim dušama. Samo tako će RS opstati".

Istakao je da ni u snu nije mogao da zamisli ovakav doček i da mu je "ovo najdraži trenutak u životu".

Rekao je i da Srbi moraju imati dva puta: put rada i put patriotizma. Govor je završio riječima "Živjela RS, živjela Srbija", nakon čega su se i građani polako počeli razilaziti.

Među onima koji su došli pozdraviti Krajišnika su i bivši predsjednik Srpske autonomne oblasti (SAO) Hercegovina i ratni načelnik Trebinja Božidar Vučurević, načelnik Opštine Sokolac Milovan Cicko Bjelica i drugi.

U zapaljivom govoru predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da su građani RS-a došli da odaju poštovanje Momčilu Krajišniku, ali ne samo njemu već i "Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću čiji je grijeh stvaranje RS".

Ništa ne može da uzdrma RS, kazao je Bosić, ni oluje, a ni NATO bombardiranja, provukavši da će RS sigurno dočekati svoj konačni cilj.

Osim članova njegove porodice, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" nije ga dočekao niko od zvaničnika te zemlje.

Krajišnik je danas pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji gdje je izdrža odležao dvije trećine 20 godišnje zatvorske kazne.

On je osuđen za ubistva, progon, istrebljenje, deportaciju, zločin protiv čovječnosti kao i za učešće u združenom zločinačkom poduhvatu trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata na širem području BiH.

Podsjetimo, on je u Sarajevu uhapšen 3. aprila 2000. godine, a više od šest godina kasnije osuđen u Haškom tribunalu na 27 godina zatvora. No, u martu 2009. godine Apelaciono vijeće mu je smanjilo kaznu na 20 godina nakon čega je prebačen u Veliku Britaniju gdje je služio kaznu.

Kako su naveli iz lokalnog SDS-a, na Palama se večeras očekuje više hiljada osoba.

Nakon što je osuđeni ratni zločinac prijevremeno pušten na slobodu, stigle su brojne osude na račun predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona.

U odluci se navodi da je Krajišnik bio “primjer dobrog zatvorenika” tokom odsluženja kazne u Velikoj Britaniji.

U izvještaju britanskog zatvora u kojem je Krajišnik služio kaznu navodi se da on želi, po puštanju na slobodu, da se vrati u Pale, gdje će raditi na benzinskoj pumpi svoje djece.