BiH
46

Na otvaranju Ferhadije očekuje se 10.000 ljudi, domaćini garantuju sigurnost svima

Piše: S. H. i E.B.
Gojko Vasić, Dragan Lukač i Boško Pandža (Foto: Klix.ba)
Gojko Vasić, Dragan Lukač i Boško Pandža (Foto: Klix.ba)
Dan pred otvaranje džamije Ferhadija u Banjoj Luci konferenciju za medije održali su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač, direktor policije RS-a Gojko Vasić i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka Boško Pandža. Naglasili su da su svi sigurnosni aspekti ispunjeni, te da se svim gostima garantuje sigurnost.

Ministar Lukač naglasio je kako je otvaranje džamije Ferhadije i njena obnova veoma važna za grad Banja Luku, te kako će sigurnosne agencije RS-a učiniti sve da skup prođe u miru i dostojanstvu.

"U svrhu obezbjeđivanja skupa otvaranja Ferhadije formiran je štab za obebjeđenje koji aktivno radi već duže vrijeme. U tu svrhu biće angažovano preko 1.000 policajaca. Očekujemo mnoge delegacije iz raznih zemalja. Radi se o velikom skupu i koji mora da bude dobro obezbjeđen i sve pripreme su završene", rekao je ministar policije RS, Dragan Lukač

On je istakao da će ovaj događaj biti propraćen u regionu i šire, te da je u cilju RS-a da sve protekne u najboljem redu.

"Najbitnija stvar je da iz Banja Luke pošaljemo poruku mira i suživota. Ovaj grad mora da pokaže da je spremna za tolerantan odnos za suživot kakav treba da ima", kazao je Lukač.

"Sve pripremne radnje sprovedene su uspješno, tako da se nadamo da će ovaj skup proteći dostojanstveno", poručio je direktor policije RS-a Gojko Vasić.

Pored policije RS-a u obezbjeđenju skupa učestvovat će i druge sigurnosne agencije iz BiH. Tako će već danas doći do obustave saobraćaja u neposrednoj blizini džamije, a i određeni ugostiteljski objekti također neće raditi.

Dragan Lukač (Foto: Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Klix.ba)

Kako je naglasio Boško Pandža, načelnik CJB Banja Luka na otvorenje obnovljene džamije Ferhadije doći će oko 10.000 ljudi, te između ostalog i preko 100 autobusa. Na samom ulazu u Banja Luku bit će postavljeni policijski pultovi, gdje će se vršiti kontrola putničkih automobila onih koji budu dolazili na otvorenje džamije. Pored toga bit će pojačane policijske kontrole i u samom gradu.

Iako je jučer objavljena informacija da premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu neće doći na otvaranje Ferhadije, organizatori su ipak danas nakon sastanka s predstavnicima ambasade Turske u BiH najavili da će on ipak prisustvovati otvorenju.

Iz policije RS-a još jednom su naglasili da ne postoji nikakva opasnost da će nečija sigurnost biti ugrožena.