BiH
168

Na Igmanu vrijeme stalo: Ništa od obnove skakaonica ni 20 godina od završetka rata

Piše: E. S. H.
(Foto: Klix.ba)
Skakaonice na Malom polju na Igmanu su izgrađene za vrijeme 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, a uništene su 1993. u ratu u Bosni i Hercegovini. Ni 20 godina nakon završetka rata skakaonice nisu obnovljene, a tragovi rata još uvijek su vidljivi. Na Igmanu je vrijeme stalo baš u tim ratnim godinama.

Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići, je prošle godine najavio izgradnju 25-metarske skakaonice s plastičnom podlogom. Skakaonica je trebala biti završena u jesen 2015. godine.

U februaru 2015. godine na Igmanu su održani ski-skokovi nakon 25 godina. Organizaciju je podržala Općina Hadžići, a tom prilikom su kazali da su spremni finansirati ili sufinansirati izgradnju 25-metarske skakaonice.

"I dalje ostajemo pri ovom stavu. Međutim, s obzirom na to da se radi o prostoru kojim gazduje preduzeće ZOI'84, od njih očekujemo izradu projektne dokumentacije i određivanje lokacije. Do danas se to peduzeće nije obratilo Općini Hadžići, a ni Kantonu Sarajevo vezano za ovaj projekat", kazali su nam u press službi Općine.

Napominju da nisu stručni da procijene koliko bi koštala izgradnja skakakaonice, te da su upravo iz tog razloga ZOI-ju prepustili da definiše koliko bi projekat u konačnici koštao, ali da do danas nisu dobili odgovor.

Iz Općine Hadžići navode da izgradnja novih ili renoviranje postojećih skakaonica na Igmanu s ekonomskog aspekta nisu isplativi. O tome najbolje govore iskustva drugih širom Evrope, posebice Italije.

"Nakon olimpijade ta vrsta sportskih borilišta uglavnom ostaje neiskorištena i neupotrebljiva za masovnu upotrebu. No, s aspekta turizma i ukupne sportske ponude skakaonice našim olimpijskim planinama trebaju. Iz tog razloga Općina Hadžići želi finansirati izgradnju novih skakonica ili da se pristupi renoviranju starih. Na preduzeću ZOI'84 je da započne posao", zaključuju iz Općine Hadžići.

Prema prvim procjenama, za izgradnju 25-metarske skakaonice sa plastičnom podlogom, na kojoj bi se moglo trenirati i takmičiti tokom cijele godine, trebat će između 50.000 i 60.000 konvertibilnih maraka (25.000 do 30.000 eura).

Amra Kaljić iz preduzeća ZOI'84 nam je kazala da su dolazili stručnjaci iz Slovenije za obnovu, te da će, ukoliko bude održan EYOF-a pokrenuti priču o obnovi i prilagođavanju skakaonica.

Malo polje je tokom zimskih mjeseci aktraktivno za građane Sarajeva, a najčešće dolaze porodice s malom djecom zbog ponude ove lokacije.

Na Malom polju se nalazi ugostiteljski objekat koji je u sklopu hotela "Ski", a koji nije u idealnom stanju. Staze su prilagođene maloj djeci, imaju baby liftovi i dvosjed, te tubing staza.

Iz ZOI-ja su nam kazali da je puno planova za proljeće i ljeto, a o uspješnosti zimske turističke sezone će se moći govoriti tek krajem marta.