Historija mora da pamti
25

Na Igmanu je zaustavljena Mladićeva vojska i odbranjena BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na završnoj manifestaciji "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2012." čijim se održavanjem čuva sjećanje na sudbonosne dane odbrane od agresije u periodu 1992 - 1995. i nesebičnu žrtvu branitelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine, danas su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikret Musić, te član ratnog Predsjedništva RBiH Mirko Pejanović.

Na Velikom polju na Igmanu, Izetbegović je okupljenim borcima, porodicama šehida i poginulih boraca, te građanima govorio o značaju Igmana, te rekao "kako se i danas s ponosom i tugom sjećamo tih ratnih godina, s ponosom jer su naši branioci herojski zaustavili višestruko naoružanog neprijatelja, a s tugom jer u tim borbama naši borci dali svoje živote".

Istakao je da borba za BiH, za društvo bez korupcije i nepravde, za očuvanje resursa ove zemlje se nastavlja, ali da "smo svjedoci novih pokušaja uspostavljanja nekakve treće izborne jedinice koja bi iscrtala linije budućeg trećeg entiteta, kojekakvih asimetričnih promjena Ustava na račun Federacije BiH i Bošnjaka".

"Odbrana naše zemlje i našeg naroda se nastavlja. Nema tog problema, te prepreke i teškoće koju ne možemo savladati ako smo složni i ako vjerujemo u sebe“, rekao je Izetbegović.

Premijer Musić je zahvalio borcima i okupljenim građanima što su na dostojanstven način dali vlastiti doprinos sjećanju na epopeju Igmana, odbranu BiH i Sarajeva, kao i na sve žrtve podnesene tokom odbrane od agresije, istovremeno, izražavajući zahvalnost svima koji su doprinijeli da se kontinuitet manifestacije održi i obogati novim sadržajima.

"Ovo je nešto što historija mora pamtiti i prenositi budućim pokoljenjima i naraštajima i ovo je nešto od čega se nikad ne smije odustati, niti se ikad smije zaboraviti. Ovo je i poruka mladima da čuvaju sjećanje na časne šehide i poginule pripadnike ARBiH, koji su temelji države u kojoj oni žive i u kojoj svi živimo, da čuvaju uspomenu na te hrabre i divne očeve i majke, sestru i braće", kazao je Musić.

Pejanović je ukazao na značaj borbe na Igmanu gdje su, kako je rekao, zaustavljene vojne snage Ratka Mladića u njihovom pokušaju da ovladaju prostorom Igmana i samim tim ugroze mogućnost dalje odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Borci sarajevskog Prvog korpusa, a sa njima i borci Drugog, Trećeg, Petog i Sedmog korpusa, pokazali su herojstvo i podnijeli velike žrtve. Te žrtve su ugrađene u temelje slobodne, cjelovite i multietničke Države Bosne i Hercegovine“, rekao je Pejanović.

Na različite aspekte manifestacije ukazao je i Vahid Karavelić, istaknuvši značaj istrajavanja na civilizacijskim vrijednostima i njegovanju različitih tradicija, vrijednosti suživota i jedinstva različitosti u BiH.

Okupljeni borci, nekadašnji komandanti, su rekli kako Igman simbolizira odbranu cijele BiH i nosi poruku svima koji su spremni nastaviti graditi prosperitetnu zajednicu svih njenih građana i naroda.

Ove godine manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2012.“ se održava pod sloganom "Za domovinu bi dao sve, a domovinu nizašta".