Godišnji odmori
0

Na graničnim prelazima prema Jadranu se čeka i sat vremena

SRNA
Granični prelaz Doljani (Foto: Sarajevo-x.com)
Granični prelaz Doljani (Foto: Sarajevo-x.com)
Na južnim graničnim prelazima BiH prema Jadranskom moru u najfrekventnijim intervalima na prelazak se čeka od pola sata do jedan sat, a najveće gužve su na graničnom prelazu Doljani, rečeno je Srni u Graničnoj policiji BiH.

Iz Granične policije ističu da prosječan dnevni broj vozila koji radnim danima u sezoni godišnjih odmora pređe preko Doljana dostiže i 12.000, dok je na ostalim prelazima taj broj znatno manji i iznosi do 2.500 vozila.

Ovaj izvor navodi da prosječan broj lica koji dnevno pređu državnu granicu u ovom periodu preko graničnog prelaza Doljani  dostiže broj od 30.000, dok je na graničnim prelazima sa manjom frekvencijom kao što su Vidača  i Orahovlje   prosjek 5.000 lica.

Iz Granične policije apeluju da svi koji namjeravaju prelaziti preko graničnog prelaza Doljani, radi lakše prohodnosti koriste alternativne pravce Umka, Gabela -  jedan i Crveni Grm.

Prema službenim navodima, čekanja vozila u Doljanima, danas iznose od deset do 15 minuta, što je najduže zabilježeno, jer na graničnim prelazima u BiH danas nema većih gužvi. 

"U dane vikenda u jutarnjim i poslijepodnevnim časovima zabilježena su duža zadržavanja do jednog sata i na graničnim prelazima Zubci i Ivanjica. Ipak, u dane vikenda kada je smjena turista, čekanja mogu biti duža i od jednog sata", navode iz ove policijske agencije.

U periodu turističke sezone i godišnjih odmora saobraćaj je intenziviran na svim graničnim prelazima u BiH, pa se tako na području Terenske kancelarije Granične policiije - Sjeverozapad tokom vikenda na pojedinim prelazima čeka i do 45 minuta.
Iz policije navode da se radnim danima na prelazu Gradiška čeka od pet do 15 minuta.

Na području Terenske kancelarije Granične policiije - Zapad  na graničnim prelazima Gorica i Osoje saobraćaj je pojačan naročito tokom vikenda, ali čekanja nisu  duža od deset minuta.

Prema službenim tvrdnjama na prelazu Kamensko čeka se od pet do 15 minuta, graničnom prelazu Prisika, intezitet saobraćaja je izraženiji sa čekanjima od 20 do 60 minuta, a narednog vikenda na pojedinim prelazima očekuju se duža čekanja, čak i do 90 minuta.

Na području Terenske kancelarije Granične policije - Sjeveroistok, intezitet saobraćaja je pojačan, ali bez dužih zadržavanja, a na području kancelarije Istok – Višegrad nije bilo većih zadržavanja i čekanja traju od 10 do 25 minuta.