Babinski sliv
30

Na gradilištu Koridora 5C u Zenici mještani protestovali zbog uništenog puta

Piše: E. M.
Mještani Babinskog sliva okupili su se danas na mjestu gradilišta Koridora 5C gdje su protestovali zbog uništenog lokalnog puta uzrokovanog prekomjernim teretima kamiona koncesionara u ovom slivu i građenjem autoputa.

Nekoliko desetina mještana Babinskog sliva okupilo se danas, kao i 2017. godine kada su protestirali zbog loše putne infrastrukture. Puteve su uništili kamioni koji prekomjernim teretima svakodnevno prolaze i uništavaju put koji koristi 10.000 građana Zenice.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Član Udruženja "Babinci 100 posto" Halil Arnaut je kazao da su sve demokratske načine borbe za svoja prava iskoristili te da im je ostalo još samo protestima da ukažu na svoje probleme.

"Ovo je višegodišnji problem stanovnika Babinskog sliva i skoro 10.000 ljudi. Ovaj put nema nikakav altetnativni put, a mi smo iskoristili sva demokratska sredstva sa zahtjevima i molbama, čak smo i sami krpili ove rupe. Međutim, niko od nadležnih se nije udostojio i uradio nešto po pitanju ovog problema", kaže Arnaut.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da su danas održani mirni protesti, a da će naredni put blokirati saobraćaj u potpunosti.

Od policije su zatražili da se postavi saobraćajni znak na početku puta kod kapije zeničke bolnice o ograničenju tereta za kamiona, a ukoliko kamioni i dalje budi vozili, onda će blokirati saobraćaj za sve koncesionare koji iskorištavaju resurse Babinskog sliva.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Pozivamo nadležne da riješe ovaj problem. Ovdje smo se okupili kako biste vidjeli i najveći državni projekt i da vidite kako se Autoceste FBiH ophode prema lokalnom stanovništvu gradnjom ovog tunela koji sumnjam da će nešto zaustaviti ako padne s vijadukta", dodao je Arnaut.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Put su ranije trebali obnoviti koncesionari koji su potpisali i ugovore, ali oni do danas nisu ispoštovani. Na kraju su istakli da im je dosta slalom vožnje te su dali rok od deset dana da se postavi saobraćajni znak te da se kontroliše protok kamiona i tereta koji prevoze, ali i da će ustrajati da se obnovi put kojeg su oni prije više decenija napravili.

Kantonalni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak, nakon današnjih protesta sazvao je za ponedjeljak hitni sastanak svih koncesionara na kojem se želi informisati zašto nisu realizirali obećanje dato mještanima Babinskog sliva, a tiče se sanacije puta.

"Na sastanak će doći ŠPD, Autoceste FBiH, JATA i Komgrad-Ze na kojem ćemo razgovarati zašto mještanima nije urađen put. Nedopustivo je da obećanje dato mještanima Babinskog sliva nije još nikad ispunjeno", rekao je Isak te dodao da će učiniti sve napore da se dugogodišnji problem mještana riješi.

Sastanak će biti održan u ponedjeljak, u sjedištu Kantona, sa početkom u 11 sati.