BiH
0

Na ekshumaciji jame Radače timovi SIPA-e, MUP-a RS i FUP-a

Klix.ba
Foto: Tužilaštvo BiH
Intenzivirane su aktivnosti na ekshumaciji jame Radača u kojima sudjeluju specijalistički alpinistički timovi SIPA, MUP-a RS i FUP, a došlo se do dubine od 60 metara, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti se nastavljaju i u narednim danima, kada bi se trebalo doći do dubine od 70 do 80 metara, gdje se očekuje pronalazak posmrtnih ostataka više osoba, žrtava ratnih zločina, čija tijela su bačena u ovu prirodnu jamu, koja je nakon toga, radi prikrivanja zatrpana građevinskim otpadom, raznim materijalima i eksplozivnim napravama.

Proces pretrage jame, vodi se pod nadzorom Tužilaštva BiH a na lokaciji je bio prisutan i šef Odjela za istrage i podršku svjedocima Tužilaštva BiH, Aleksandar Faladžić, kao i postupajući tužilac šef odsjeka u Posebnom odjelu za ratne zločine Stanko Blagić, sa svojim saradnikom.

"U pretrazi jame, koja je vrlo zahtjevna i složena lokacija za pretragu, sudjeluju alpinistički timovi specijalnih policajaca iz SIPA, Federalne Uprave policije i MUP-a RS, koji se rotiraju u petodnevnim smjenama, s obzirom da se radi o timovima, koji rade vrlo složen posao", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima i saznanjima, na ovaj lokaciji se nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava, uglavnom srpske i bošnjačke nacionalnosti, ubijenih u periodu 92/95. godine.

"S obzirom da su tijela, prema dostupnim saznanjima, radi skrivanja dokaza, bacana u jamu, te nakon toga posipana građevinskim otpadom i raznim drugim materijalima, kao i eksplozivnim napravama, a dubina jame je najmanje 80 metara, ova situacija izuzetno otežava potragu za posmrtnim ostacima", stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH dodaju da ovaj složeni proces zbog angažmana većeg broja osoba, zahtjeva velika sredstva, pa se vode aktivnosti sa ciljem da se sredstva doznačena za ekshumacije prema tužilaštvu HNK, u iznosu od oko 60 hiljada KM, preusmjere Tužilaštvu BiH, kako bi se ovaj proces ekshumacije uspješno okončao.

Tužilaštvo BiH u narednom periodu nastavit će intenzivne aktivnosti na pronalasku i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava.