BiH
11

Na 19. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici bez političkih obraćanja

Anadolija
Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine utvrdio je program. 

Tako će već u utorak, 1. jula u Bošnjačkom institutu Sarajevo biti upriličen Ljetnji Univerzitet Srebrenica, a od 4. do 7. jula bit će upriličena posjeta centralnim spomen obilježjima na području opština Podrinja izgrađenim u znak sjećanja na poginule pripadnike 28. divizije Armije RBiH.

Uoči polaska Marša mira 2014, 7. jula u Nezuku će biti upriličena i izložba fotografija iz proboja jula ´95, te organizovanje centralne manifestacije – Okupljanje preživjelih veterana 28. divizije Armije RBiH. 

Bit će prikazan i film - tema "Srebrenica", okrugli sto – tema "Proboj u julu ’95 i izlazak na slobodnu teritoriju Bošnjaka iz Sigurne zone UN-a Srebrenica", a u večernjim satima bit će organizirano veče ilahija i teravih namaz u mjesnoj džamiji.

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba ispred MC Ovčara (Hrvatska), 6. jula, u jutarnjim satima planiran je polazak učesnika ultramaratona Vukovar - Srebrenica. 

Polazak učesnika Marša mira 2014. planiran je za 8. juli u jutarnjim satima iz Nezuka, sa usputnim učenjem fatihe na mjestu pogibije kapetana Hajre Mešića i  historijski čas kod spomenika komandantu Ejubu Goliću.

Istog dana, u jutarnjim satima, iz Bihaća će krenuti kolona učesnika biciklističkog i super-maratona: Bihać – Potočari, kao i učesnika biciklističke vožnje "Nikada ne zaboravimo genocid u Srebrenici": Beograd – Potočari iz Beograda čiji će učesnici biti grupa aktivista i aktivistkinja u saradnji sa mrežom Žena u crnom.

U organizaciji Memorijalnog centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, u MC Potočari, 9. jula planirano je otvaranje biblioteke i promocija knjige "Selman Selmanagić i Bauhaus".

Istog dana bit će i otvaranje spomen obilježja pilotima, ljekarima i ostalim poginulim prilikom rušenja helikoptera Armije RBiH na Igrišniku (Vukojin Stan).

Taj dan, 9. jula u jutarnjim satima (oko 9), planiran je ispraćaj tabuta iz Visokog, te njihov doček u Potočarima u 17 sati. 

Polazak kolone motobajkera Sarajevo – Srebrenica planirana je za 10. juli, kada će se održati i Komemorativna sjednica Skupštine Opštine Srebrenica posvećena žrtvama u Srebrenici u organizaciji Opštine Srebrenica, Skupštine opštine i načelnika Srebrenice.

Šehidska dova proučit će se kod džamije u Slapovićima, a historijski čas kod spomen obilježja poginulim borcima Armije RBiH u Ljubisavićima, kao i učenje fatihe kod spomen obilježja ubijenim bošnjačkim civilima Podrinja na igralištu "Prve osnovne škole" u Srebrenici.

U prvim poslijepodnevnim satima, 10. jula, počet će pristizati i učesnici maratona: prvo Vukovar - Srebrenica, dok je preostalih učesnika Marša mira 2014, kolone motobajkera, učesnika maratona Bihać – Potočari, te biciklističke vožnje Beograd – Potočari planiran isti dan ispred MC Potočari u 17 sati. 

Iznošenje tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musalle ispred MC Potočari planirano je 10. jula u 17.45 sati, nakon čega će akšam-namaz i jaciju, dnosno teravih namaz predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a bit će upriličen i iftar. 

Učenje i poklanjanje hatme predvodit će 30 imama po jedan džuz, kao i zikr u Bijeloj džamiji. 

Na sam 11. juli u MC Potočari – crna soba u jutarnjim satima planiran je doček zvanica, u spomen sobi Ljetni Univerzitet Srebrenica. Komemoracija je planirana za 11 sati, nakon čega će biti intonirana himna Bosne i Hercegovine i recital Abdulaha Sidrana – Srebrenica. 

Odavanje počasti i polaganje cvijeća i vijenaca za žrtve genocida u Srebrenici planirano je za 12 sati, nakon čega će Omladinski hor Zenica izvesti Srebrenički inferno, nakon čega će uslijediti obraćanje načelnika Ćamila Durakovića, te učenje Kur'ana.

Džumu namaz i ikindiju namaz predvodit će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kao i dženazu namaz. Za 13.45 planirano je iznošenje tabuta od Musalle do mezarja i čitanje imena žrtava genocida, nakon čega će hafizi u MC Potočari na mezarju učiti na kaburu: Ašere, sura (Et-Tekasur, El-Ihlas, El-Feleq, En-Nas, El-Fatiha, Elif Lam Mim) i dovu. Time će se završiti kraj vjerskog dijela programa. 

U organizaciji Udruženja porodica žrtava genocida, 13. jula bit će upriličena posjeta masovnim stratištima u Potočarima: zgrada Elektroprenosa, Kravica, Pilica, Brana, Petkovci, Branjevo, Orahovac i Kasaba.

U istoj organizaciji, ali 17. jula planirana je posjeta stratištu u Trnovu, dok će 2. augusta biti svečano otvaranje obnovljene džamije (porušena tokom genocida u Srebrenici) u Daljegošti, javlja Anadolu Agency (AA).