BiH
21

Mutabdžija: Nemamo novca da uvedemo nacionalnu grupu predmeta u Vrbanjcima

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija danas je dopunio svoju izjavu o zahtjevu roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši, tvrdnjom da taj resor nema novaca da uposli dodatni broj nastavnika kako bi se uvela nacionalna grupa predmeta.

"Bilo kakva finansijska opterećenja za nas u ovom trenutku nisu prihvatljiva. Uvođenje nacionalne grupe predmeta u pojedine škole, pored postojećih 20, podrazumijeva dodatno zapošljavanje, podjelu učenika unutar odjeljenja i formiranje novih, što podrazumijeva i nova finansijska sredstva", rekao je on i naveo da taj resor sada nije u mogućnosti da to realizira.

Mutabdžija na upozorenja roditelja, da će djeca bojktovati nastavu u novoj školskoj godini, ako ne bude odgovoreno njihovom zahtjevu, ponavlja da Vlada RS-a ne prihvata nikakve ultimatume.

Ustvrdio je da su "krajnje neprimjereni štrajk i blokada magistralnih puteva“, kojima su Bošnjaci u tom naselju u julu ukazivali da u školi ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih 142-oje su Bošnjaci, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

"Bojkot i protest nije metod za ostvarivanje njihovih ciljeva, pogotovo jer su tada bili uključeni i vjerski službenici, koji nemaju djecu u toj školi", tvrdi Mutabdžija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

I ponovljeni zahtjev roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti, koji pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima, da se uvede nacionalna grupa predmeta od ove školske godine ili će bojkotovati nastavu, kako kaže resorni ministar, treba gledati i kroz činjenicu da se privremeni sporazum između entitetskih ministarstva o tom pitanju "realizira samo u RS, ali ne i u FBiH“.

"To je za nas neprihvatljivo. Ako je sporazum, onda važi za cijelu teritoriju BiH", ustvrdio je Mutabdžija.

Međutim, roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima navode da su još pošle godine, u aprilu, pokrenuli inicijativu da se uvede nacionalna grupa predmeta, ali i pored obećanja svi njihovi zahtjevi su odbijeni.

Oni su u junu ove godine, uoči završeka prošle školske godine, nekoliko dana protestvovali ispred škole kako bi od nadležnih zatražili da se uvede nacionalna grupa predmeta.

U ovoj područnoj školi ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih je 142-oje Bošnjaka, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Još u junu su najavili da nadležnim ostavljaju prostor sve do septembra da riješe njihove zahtjeve, jer u suprotnom neće slati djecu u školu na početku nove školske godine.

Ahmet Ramulj, roditelj dva učenika škole u Vrbanjcima je upozorio da su spremni djecu prevoziti do Teslića ili Jelaha, gdje mogu da pohađaju nastavu uz nacionalnu grupu predmeta.

Nastava u školskoj 2013/2014. godini u osnovnim i srednjim školama u RS počet će 2. septembra ove godine.