BiH
774

Mustafa Cerić i zvanično ulazi u politiku: Napravit ćemo 'Maršalov plan' za izlazak BiH iz krize

Piše: E. G.
Mustafa ef. Cerić (Foto: F. K./Klix.ba)
Cerić: Vrijeme je za jedinstvenu državnu politiku (Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić, danas je i zvanično najavio kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Time je potvrđena prošlosedmična informacija portala Klix.ba da će se Cerić definitivno kandidirati na općim izborima u oktobru.

Kazao je da ovu odluku nije donio sam i da su ga u tome podržali porodica, prijatelji, sugrađani, prijatelji u Hrvatskoj i Srbiji, kao i "naši partneri u Americi, Evropi i prijateljskim zemljama istoka"

"Odlučio sam se na ovoaj korak zato što mislim da bošnjački član Predsjedništva ima pravo i obavezu da svojim radom i djelovanjem učini da Predsjedništvo države BiH bude najsnažniji mehanizam za razvijanje i očuvanje državnosti BiH", kazao je Cerić.

Dodao je kako želi da ta uloga bošnjačkog člana Predsjedništva bude presudna, tako što će inicirati jedinstvenu državnu politiku, koja će obavezati državne institucije i političke subjekte, posebno Bošnjake kao većinski narod, koji ima i najveću odgovornost za sudbinu države BiH.

Vrijeme je za jedinstvenu državnu politiku

Naglasio je da sa pozicije državnog vrha bošnjački član Predsjedništva treba da ostvaruje institucionalnu komunikaciju sa svim građanima i građankama BiH.

"Dvadeset godina je bilo dosta za tranziciju, vrijeme je za ujedinjenu poziciju u interesu svih građana. Vrijeme je za jedinstvenu državnu politiku, koja je oslobođena od usko stranačkih interesa i ličnih želja", rekao je Cerić.

On je dodao da se odlučio na kandidaturu zato što, kako je kazao, osjeća da na pretstojećim lokalnim izborima, imamo posljednju šansu da mijenjamo na bolje naše teško stanje i državu.

"Tri stvari će činiti okosnicu mog budućeg političkog i općeg društvenog djelovanja. To su borba za ljudska prava i slobode, sigurnost za sve naše ljude na cijeloj teritoriji BiH, ali i skigurnost naše države u kontekstu svih aktuelnih geopolitičkih dešavanja i ono što je pokretač svega i garant stabilnosti, a to je ekonomski progres", kazao je Cerić.

U svom obraćanju dodao je da "smo mi ponosna nacija, koja ne želi da živi od milostinje zapada, ni od sadake istoka."

"Mi smo inteligentna i sposobvna nacija koja može živjeti od svog znanja. Mi smo vrijedna nacija koja hoće da živi od svog rada i sposobgnosti", naveo je.

"Ako dobijem povjerenje na izborima, moj strateški plan je da okupim naše ljude u domovini i svijetu koji rade u velikim i respektabilnim korporacijama da nam pomognu da napravimo 'Maršalov plan' za izlazak BiH iz ekonomske krize, posebno nakon strašnih nedavnih poplava", zaključio je Cerić.

Zaključio je kako mu njegovo sedmogodišnje iskustvo u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu daje za pravo da kaže kako se u globaliziranom svijetu ekonomski napredak može ostvariti samo ako ste sposobni za kooperaciju na principu poštenog i održivog partnerstva.

Saradnja sa političkom ljevicom i desnicom

"Svima nam treba biti jasno da za investicije u BiH treba imati partnere na istoku i zapadu, na jugu i na sjeveru. Nema ekonomskih ulaganja sa istoka, bez stabilnog partnerstva na zapadu. Isto tako, nema ulaganja sa zapada, ako nismo u stanju imamo ekonomsku potporu sa istoka", kazao je.

Cerić ocjenjuje kako su za nas najgora polovična i jednostrana rješenja te da moramo tražiti sveobuhvatna rješenja za sve građene.

"Prihvatajući izazove i odgovornosti u vaše ime u interesu države BiH, široko otvaram ruku prijateljstva za saradnju i političkoj ljevici i političkoj desnici kako bismo snažno gradili put centra", kazao je Cerić.

Dodao je da ruku saradnje posebno pruža mladima koji prvi put izlaze na izbore u oktobru.

"Posljednji događaji koji su razorili domove i Bošnjaka i Srba i Hrvata pokazali su da ljudska solidarnost živi u nama, među nama i da ne poznaje granice. Vrijeme je da se u novonastalom ozračju povjerenja, prijateljstva i univerzalnih ljudskih vrijednosti gradi naša država", poručio je Cerić.

Naglasio je da na izbore izlazi kao nezavisni kandidat te da je ovo samo najava njegove kandidature i da kampanja još nije krenula. Na naše pitanje ima li podršku manjih stranaka koje neće imati svoje kandidate za članove Predsjedništva, Cerić je kazao da će još vidjeti kako će stranke odgovoriti na njegovu kandidaturu.

Kompletan Cerićev govor možete vidjeti u našoj fotogaleriji.